ENGLISH ->

Perusjärjellä pitkälle

Varustautuminen kylmään säähän vaatii huomioita, mutta perusjärjellä ja pienellä valmiudella pärjää pitkälle. Tarkoitukseen tehty, tuulen ja veden pitävä kylmän ilman purjehdusasu tai pilkkihaalarit ovat kyllä hintansa väärti, mutta kalliita erikoisvaatteita ei lyhyelle päivän tai viikonlopun saaristoreissulle tarvitse erikseen hankkia. Mikäli vaatekaapista löytyy mitä tahansa tuulenpitävää ja lämpökerrastoja, esim. lasketteluvetimet tai pilkkihaalarit, niitä tarvitaan nyt.

Ja villavaatteet pitävät taatusti lämpimänä!

Varaa paikkasi pikkujoulupurjehdukselle joulukuun viikonloppuina –>

Lautailu- ja aurinkolasit ovat kätevät aina talvisella merellä ollessa! Ota ne mukaan, jos sellaiset omistat.

Kerrospukeutuminen

Kaiken A ja O on vanha tuttu tyyli: ihoa vasten lämmintä ja hengittävää: mieluiten luonnonkuitua kuten merino- tai puuvillaa. Merinovilla hengittää, on antibakteerinen ja sen Suomalaista tuotantoa voi suositella (ja se on pitkään hajuton ja helppohoitoinen)!

Välikerrastot niin että on helppo olla ja liikkua, ja että pitää lämmön. Päällimmäiseksi tuulen ja vedenpitävät talvivaatteet – varalle tietysti muutama välikerraston kappale. Villa on hengittää hyvin ja pitää lämmön kosteanakin (lähes kokonaan kastunut villa tuntuu yhä kuivalta iholla!). Lisäksi se on luonnon materiaali, joka pakkautuu pieneen ja josta ei pääse ympäristöön myrkkyä tai muovia. Huom! Sadeviitalla tai ”poncholla” ei tee purjeveneessä mitään!

Tuuli kaivautuu sisään pienimmästäkin raosta kauluksen, helman ja resorien kohdalta. Kaulahuiveja, puffeja, karvalakkeja, hanskoja ym. on oltava varalla tätä yllättävää meren viimaa varten!

Lyhyen päivän reissun saaristossa pärjää melkein millä tahansa talvitakilla, kunhan se vain on muuten säänpitävä eikä vuoda tuulta sisään – ja jos välikerrastot ovat kohdillaan!

IMG_6094 - one
Tuuli ei saa ”vuotaa” sisään. Kaulus ja helmat on suojattava hyvin.

Hanskat ja huivit

Jos tulet kanssamme Fareatalle, saat veneeltä lainaksi ohuet purjehduskäsineet. Näiden alle on kuitenkin tarpeen ohuet tai kahdet villakäsineet lämmikkeeksi (kosketusnäytöille on olemassa omia ohuita touchscreen-hanskoja, mutta meillä ne eivät ole aina toimineet! Ne pitävät purjehanskan alla lämpöä kuitenkin hyvin syys- ja kevätkeleillä ja niitä saa suht edullisesti lähes mistä tahansa tavaramyymälästä). Ota myös toiset paksummat hanskat tai rukkaset mukaan muuhun oleiluun veneellä!

Pidemmälle purjehdukselle (tai omaan veneeseesi) voimme suositella vastaavanlaisia ”verkkokalastus”kumikäsineitä  (punaiset yllä kuvassa), erillisellä lämpövuorella tietenkin ja varmistaen, ettei vesi pääse ranteesta käsineen sisään (soveltuvat kuulemma ennemmin cruisailuun kuin kisavermeeksi!) Pidemmillä matkoilla hanskoja (erillisine vuorineen) on oltava useat jokaiselle jäsenelle, sillä hanskat kuin hanskat kastuvat ajan myötä ja kuivat, lämpimät kädet on ehdoton turvallisuus- ja mukavuustekijä!

Jalkoihin tietysti paksusti villasukkia (merinovillaa voi suositella tässäkin) ja lämpimät, mieluiten goretex-päällysteiset pätevät talvikengät! Tavalliset kumisaappaat tulevat ajan myötä kuitenkin märäksi ja ovat hyvinkin kylmät vaikka olisi kuinka paljon sukkia (vaikka pärjää niillä nyt tarvittaessa yhden reissun!).

IMG_8861
Purjehtiminen autiossa jään ja kylmyyden valtaamassa saaristossa on lumoavan kaunista ja upeaa.

Ennakointi ja ylipukeutuminen

Ota mukaan mielummin enemmän vaatteita kuin luulet tarvitsevasi! Kylmässä ollessa pitkään, varsinkin paikoillaan tuulessa (kuten veneessä), on ”ylipukeuduttava”, jotta keholla riittäisi lämpöä myös ääreisosiin kuten sormiin ja varpaisiin. Jatkuva liikkuminen, eli aktiivisena pysyminen, on täten tärkeää – ja useat tauot lämpimässä hytissä. Henkilöstöä kannella on pysytyttävä vaihtamaan usein.

On pukeuduttava ennen kuin on kylmä! Merellä ei ”menetettyä” lämpöä ole helppo saada takaisin! Tuulen hyytävä vaikutus on helppo aliarvioida, ja varsinkin pää ja kaulus on suojattava hyvin.

IMG_6061
Kevät- ja syyskeleilläkin näitä ohjeita on muistettava!

Keho kierrättää lämpöä verenkierron avulla. Kun altistuu ääriolosuhteille, kehon ääriosista eli juuri sormista ja varpaista verenkierto ja näin lämpö katoaa ensin. Onkin siis varmistettava, että kehon ydintoiminta-alue – sydän, vartalo ja jalat pysyvät niin lämpiminä, että lämmintä energiaa riittää runsaasti levitettäväksi myös kehon ääreisosiin.

Onkin tavanomaista, että muuten tuntuu lämpimältä ja mukavalta, mutta sormet tai varpaat palelevat. Tämän voi ehkäistä pukemalla vaatteita hieman enemmän kuin sopivasti muuten olisi (mutta on kuitenkin varottava ettei tule niin kuuma että tekee mieli heti riisuuntua….), ja ehdottomasti varmistettava myös ääreisosien hyvä suojaaminen paleltumiselta. Kädenlämmittimet ja useat tauot lämpimässä voivat olla tarpeen.

IMG_8323
Kun huolehtii kehon riittävästä lämmöstä, ei sormet tai varpaatkaan palele. Toisinaan on puettava kuumaksikin asti.

Kädenlämmittimet

Outdoor-myymälöissä (esim. Partioaitassa), joissain sekatavarakaupoissa ja isoissa marketeissa on saatavilla oheisenlaisia ”kädenlämmittimiä”.  Itse en ole käyttänyt niitä kuin hätätapauksissa, toiset taas juhlistavat niiden nimeen. Ne ovatkin yllättävän suosittuja esim. laskettelurinteissä. Niillä voi myös säästää puhelimen akkua ja omat varpaat. Just-in-case, kannattaa ottaa mukaan omat purjehdukselle!

Suosittelemme monikäyttöisiä (lämmitetään esim. kiehauttamalla vedessä, pitää lämmön 1/2 – 1 h aktivoinnin jälkeen ja ovat uudelleenlämmitettäviä), vaikka kertakäyttöisinä näitä on (kestävät 1-6 h, HUOM! ovat jopa vaarallisen kuumia ihoa koskettaessa suoraan! Ne onkin usein käärittävä villasukkaan tms josta levittävät lämpöä epäsuorasti).

kädenlämmitin .jpg
”Kädenlämmittimiä”. Kuva: Partioaitta.fi

Mukavuus

Pidä itsesi mukavana ja huolehdi tarpeistasi! Syö, juo, tyhjennä suolisto ja nuku riittävästi! Kuuntele kehoasi. Keho viestii kun se tarvitsee jotain. Tiedostamatonkin epämukavuus aiheuttaa keholle stressiä ja jännitystiloja, joka heikentää energiatasoa ja altistaa näin sairauksille ja hypotermialle herkemmin.

Käytä pehmeää ja paksua istuinalustaa sitlootassa istuessa. Se eristää kylmältä pinnalta, joka muutoin kylmettää kehon nopeasti. Erittäin tehokas keino pitää keho lämpimänä on olla altistamatta sitä suoraan kylmälle, sillä suora kosketus kiinteään alustaan (vaatteidenkin läpi) välittää kylmän paljon ilmaa tehokkaamin!

Lämmintä, tuulenpitävää vaatetusta ei voi korostaa liikaa! Suora kosketus esim veneen kannelta siirtää lämpöä tehokkaasti; eristä siis itsesi käyttämällä istuinalustaa istuessasi kylmällä pinnalla!

Lisätietoa aiheesta

IMG_8302

Nautinnollista matkaa!

~*~