ENGLISH ->

Perusjärjellä pitkälle

Varustautuminen kylmään säähän vaatii huomioita, mutta perusjärjellä ja pienellä valmiudella pärjää pitkälle. Tarkoitukseen tehty, tuulen ja veden pitävä kylmän ilman purjehdusasu tai pilkkihaalarit ovat kyllä hintansa väärti, mutta kalliita erikoisvaatteita ei lyhyelle päivän tai viikonlopun saaristoreissulle tarvitse erikseen hankkia. Mikäli vaatekaapista löytyy mitä tahansa tuulenpitävää ja lämpökerrastoja, esim. lasketteluvetimet tai pilkkihaalarit, niitä tarvitaan nyt.

Ja villavaatteet pitävät taatusti lämpimänä!

 

Kerrospukeutuminen

Kaiken A ja O on vanha tuttu tyyli: ihoa vasten lämmintä ja hengittävää: mieluiten luonnonkuitua kuten merino- tai puuvillaa. Merinovilla hengittää, on antibakteerinen ja sen Suomalaista tuotantoa voi suositella (ja se on pitkään hajuton ja helppohoitoinen)!

Välikerrastot niin että on helppo olla ja liikkua, ja että pitää lämmön. Päällimmäiseksi tuulen ja vedenpitävät talvivaatteet – varalle tietysti muutama välikerraston kappale. Villa on hengittää hyvin ja pitää lämmön kosteanakin (lähes kokonaan kastunut villa tuntuu yhä kuivalta iholla!). Lisäksi se on luonnon materiaali, joka pakkautuu pieneen ja josta ei pääse ympäristöön myrkkyä tai muovia.

Tuuli kaivautuu sisään pienimmästäkin raosta kauluksen, helman ja resorien kohdalta. Kaulahuiveja, puffeja, karvalakkeja, hanskoja ym. on oltava varalla tätä yllättävää meren viimaa varten!

Lyhyen päivän reissun saaristossa pärjää melkein millä tahansa talvitakilla, kunhan se vain on muuten säänpitävä eikä vuoda tuulta sisään – ja jos välikerrastot ovat kohdillaan!

IMG_6094 - one
Tuuli ei saa ”vuotaa” sisään. Kaulus ja helmat on suojattava hyvin.

Hanskat ja huivit

Jos tulet kanssamme Fareatalle, saat veneeltä lainaksi ohuet purjehduskäsineet. Näiden alle on kuitenkin tarpeen ohuet tai kahdet villakäsineet lämmikkeeksi (kosketusnäytöille on olemassa omia ohuita touchscreen-hanskoja, mutta meillä ne eivät ole aina toimineet! Ne pitävät purjehanskan alla lämpöä kuitenkin hyvin syys- ja kevätkeleillä ja niitä saa suht edullisesti lähes mistä tahansa tavaramyymälästä). Ota myös toiset paksummat hanskat tai rukkaset mukaan muuhun oleiluun veneellä!

 

Pidemmälle purjehdukselle (tai omaan veneeseesi) voimme suositella vastaavanlaisia ”verkkokalastus”kumikäsineitä(punaiset yllä kuvassa), erillisellä lämpövuorella tietenkin ja varmistaen, ettei vesi pääse ranteesta käsineen sisään (soveltuvat kuulemma ennemmin cruisailuun kuin kisavermeeksi)! Pidemmillä matkoilla hanskoja (erillisine vuorineen) on oltava useat jokaiselle jäsenelle, sillä hanskat kuin hanskat kastuvat ajan myötä ja kuivat, lämpimät kädet on ehdoton turvallisuus- ja mukavuustekijä!

Jalkoihin tietysti paksusti villasukkia (merinovillaa voi suositella tässäkin) ja lämpimät, mieluiten goretex-päällysteiset pätevät talvikengät! Tavalliset kumisaappaat tulevat ajan myötä märäksi ja ovat ajan myötä kylmät vaikka olisi kuinka paljon sukkia (vaikka pärjää niillä nyt tarvittaessa yhden reissun!).

IMG_8861
Purjehtiminen autiossa jään ja kylmyyden valtaamassa saaristossa on lumoavan kaunista ja upeaa.

Ennakointi ja ylipukeutuminen

Ota mukaan mielummin enemmän vaatteita kuin vähemmän! Kylmässä ollessa pitkään, varsinkin paikoillaan, on ”ylipukeuduttava”, jotta keholla riittäisi lämpöä myös ääreisosiin kuten sormiin ja varpaisiin.

HUOM! On pukeuduttava ennen kuin on kylmä! Merellä ei ”menetettyä” lämpöä ole helppo saada takaisin! Tuulen hyytävä vaikutus on helppo aliarvioida, ja varsinkin pää ja kaulus on suojattava hyvin!

IMG_6061
Kevät- ja syyskeleilläkin näitä ohjeita on muistettava!

(Lue lisää, alla…)

Keho kierrättää lämpöä verenkierron avulla. Kun altistuu ääriolosuhteille, kehon ääriosista eli juuri sormista ja varpaista verenkierto ja näin lämpö katoaa ensin. Onkin siis varmistettava, että kehon ydintoiminta-alue – sydän, vartalo ja jalat pysyvät niin lämpiminä, että lämmintä energiaa riittää runsaasti levitettäväksi myös kehon ääreisosiin.

Onkin tavanomaista, että muuten tuntuu lämpimältä ja mukavalta, mutta sormet tai varpaat palelevat. Tämän voi ehkäistä pukemalla vaatteita hieman enemmän kuin sopivasti muuten olisi (mutta on kuitenkin varottava ettei tule niin kuuma että tekee mieli heti riisuuntua….)

IMG_8323
Kun huolehtii kehon riittävästä lämmöstä, ei sormet tai varpaatkaan palele. Toisinaan on puettava kuumaksikin asti.

Kädenlämmittimet

Outdoor-myymälöissä (esim. Partioaitassa), joissain sekatavarakaupoissa ja isoissa marketeissa on saatavilla oheisenlaisia ”kädenlämmittimiä”.  Itse emme käytä kuin hätätapauksissa, toiset taas juhlistavat niiden nimeen. Ovat suosittuja esim. laskettelurinteessä. Voi säästää puhelimen akkua tai omat varpaat. Just-in-case kannattaa ottaa mukaan jos on tai hankkia jos epäilee tarvitsevansa!

Suosittelemme monikäyttöisiä (lämmitetään esim. kiehauttamalla vedessä, pitää lämmön 1/2 – 1 h aktivoinnin jälkeen ja ovat uudelleenlämmitettäviä), vaikka kertakäyttöisinä näitä on (kestävät 1-6 h, voivat olla jopa vaarallisen kuumia ihoa koskettaessa).

kädenlämmitin .jpg
”Kädenlämmittimiä”. Kuva: Partioaitta.fi

Mukavuus

Pidä itsesi mukavana ja huolehdi tarpeistasi! Syö, juo, tyhjennä suolisto ja nuku riittävästi! Kuuntele kehoasi. Keho viestii kun se tarvitsee jotain. Tiedostamatonkin epämukavuus aiheuttaa keholle stressiä, joka heikentää energiatasoa ja altistaa näin sairauksille ja hypotermialle herkemmin.

Ekstra huomio: pehmeä & paksu istuinalusta eristää hyvin kylmältä pinnalta esim veneen kannelta sitlootassa. Erittäin tehokas keino pitää keho lämpimänä on olla altistamatta sitä suoraan kylmälle, sillä suora kosketus kiinteään alustaan (vaatteidenkin läpi) välittää kylmää todella paljon ilmaa tehokkaamin!

Lämmintä, tuulenpitävää vaatetusta ei voi korostaa liikaa!

Mitä muuta on reissulle muistettava?

  • Juomapullo
  • Eväät
  • Taskulamppu
  • Aurinko- ja lautailulasit (extremekeleille)!
  • Hyvä mieli:-)
  • Hyvä tietää – muista katsoa Fareata’n yleiset ohjeet reissulle tullessa

Aiheesta linkit

 

IMG_8302

Nautinnollista matkaa!

~*~