Kun purjehdus on ainoa päämäärä…

SY Fareata sopii erinomaisesti purjehdukoulutukseen – tämä valtamerialus tarjoaa parthaat puitteet oppia purjehdusta! Siellä kaikki toimii köysin ja ”paljain käsin”, ilman ylimääräistä elektroniikkaa. Kaikki toimii solmuilla ja pääset tekemään käytännössä kaiken aivan alusta. Olen ammattilainen merenkulussa ja se on erinomainen lähtökohta opettaa merenkulkua ja purjehdusta myös huvipurjehtijoille.

Kevään huhti-toukokuun 2021 purjehdukset ovat auki nyt Doerz’ssa! ->

Huhti-toukokuussa järjestämme 2 päivän (La-Su) koulutuksellisia luxus-elämyspurjehduksia Turusta Seiliin. Majoitus Seilissä (3-7 hlö/ purjehdus) tai aluksella (yksityisesti varattu reissu pariskunnalle tai 2 henkilölle). Matka alkaa La klo 10 ja päättyy Su viim. klo 18 (todennäköisesti jo hieman aiemmin). Hinta 220e/ hlö sisältäen (alv 10%) purjehduksen, aluskohtaisen turvallisuus- ja perusperehdytyksen, opetuksen, purjehduksen, ruuat molemmille päiville koko päiviksi, sekä 2 h saunan illalle Seilissä. Majoitus Seilissä visitseili.fin kautta (n 40-45e/hlö) erikseen.

Reissut ovat avoimia kaikille. Yksityisen tilauksen hinta 700e-1300e viikonlopulle (2-7 hlö). Varaa paikkasi tai ota yhteyttä tästä ->

Kesä 2021

Kesällä 2021 järjestän varsinaisen työni salliessa vastaavia koulutus-/ elämyspurjehduksia saaristossa (Turku/Nauvo). Aikataulun julkaisen pian!

Ilmoita halukkuudesta koulutuksiin, elämyspurjehduksille ja muille (spontaaneillekin) seikkailupurjehduksille!—>

Viestilista on paras, nopein ja varmin keino saada tietää tulevista purjehduksistamme.

Lähetämme myös ennakkomateriaalit ja aluskohtaisen perehdytysoppaan tätä kautta, joihin on hyvä tutustua ennalta purjehtimaan tullessa.

Tätä kautta laitamme viestiä myös, mikäli etsimme kokeneita tai koulutettuja gasteja nopealla varoitusajalla esimerkiksi yllättävien suunnitelman muutosten tähden – viestikanava onkin myös oma ”gasti- ja koulutuspörssimme.” Ilmoittautuminen nyt ei sido mihinkään. Liity siis nyt mukaan, jos haluat mukaan nyt tai myöhemmin, tai seurata kuulumisiamme muuten! ->

Gastikoulutus?

Koulutus tarjoaa perustaidot ja -tiedot veneessä toimimiselle. Koulutukseen on osallistunut myös moni omaa ensivenettä silmällä pitäen. Kouluttajana on intohimoinen, kokenut purjehtija ja ammattimerenkulkija. Syksyllä / talvella purjehdimme aina jäiden tuloon saakka, näillä ja muilla seikkailureissuilla vaatimuksena on aina kokemus purjehduksesta joko gastikoulutuksen myötä tai muulla aluksella purjehtineena.

Viime kesänä (2020) mukana koulutuksessa oli yli 70 henkilöä, joista suurin osa täysin ensikertalaisia tai vähän purjehtineita. Koulutukseen ilmoittautuneet saavat pääsyn myös oppi- ja perehdytysmateriaaleihin ennakkoon, eikä tämä ilmoittautuminen maksa mitään.

Kesällä 2020 mukaan koulutuspurjehduksille mahtui 74 uutta purjehdusta aloittelevaa ihmistä, purjehdimme 28 meripäivän aikana 124 tuntia merellä, yhteensä 347 merimailia taitettuna oppilaiden kanssa! Nämä luvut sisältävät muutaman 1 päivän purjehduksen kesän alussa, sekä 7* kolmen päivän kurssia Nauvo – Saaristo – Nauvo reitillä heinä-elokuussa. Kukin purjehdus alkoi aina teoria- ja käytännön osuuksilla ennen lähtöä maissa tutustuen veneeseen ja sen osiin, sekä toimintaan veneessä merellä yleisesti.

Off-season aikana järjestimme elämyksellisiä Pikkujoulupurjehduksia sekä uutena vuonna Uudenvuoden Purjehduksen kokeneille tai koulutuksen käyneille. Näistä kaikista ilmoitimme ensimmäisenä viestilistalla. Purjehdukset olivat mahtavia, ja Fareata onkin erinomainen alus erilaisille seikkailupurjehduksille niin saaristossa kuin myöhemmin ympäri maailman.

Koulutus tarjoaa paitsi erinomaiset lähtökohdat purjehdusharrastukselle, myös tilaisuuden tutustua veneeseen ja sen tyyliin, ja tulla näin mukaan osaksi Fareatan purjehdusyhteisöä.

Harjotteita, joita käymme läpi koulutuspurjehdusten aikana:

 • Veneessä yleinen toiminta, lähdöt ja kiinnittymiset, lähdön valmistelut (kansiperehdytys), sekä toiminta erilaisissa veneissä erilaisten kipparien kanssa
 • Säätieto ja -ymmärrys, sään ennustaminen ja merkitys merellä. Varautuminen erilaisiin keleihin.
 • Solmutaito – Gastin tärkeimmät solmut – Fareatalla opit solmimaan varmasti! Merikoulun 10 solmun haaste – saatko nämä 10 solmua alle 4 minuuttiin?
 • Sääennustusten tulkitseminen sekä tarkistaminen – kuinka varautua eri olosuhteisiin merellä?
 • Erilaiset vinssit ja vinssin turvallinen käsittely
 • Navigointi (saaristo-/maisema), vahdinpito, nopeuslaskut
 • Gastin tehtävät eri purjehduksilla tai eri veneissä ja aluksilla
 • Käytännön oppitunteja sekä pohjastavaa teoriaa opiskelun tukena (ennakkomateriaalit ja online-oppitunnit)
 • Purjeilla ohjailu (sail berth-to-berth) – rannasta rantaan purjein* (*mikäli olosuhteet sallivat)
 • MOB (Man OVerboard) tilanne: what to do? What NOT TO DO? Mitä pitää ja mitä ei saa tehdä tehdä? Gastin tehtävät ja kipparin/ohjailijan rooli. Olosuhteiden salliessa harjoitteita purjeilla ohjaillen ämpäri merestä noutaen.
Kokeneille lisäksi mahdollisuus:
 • Tiimin johtajan tehtävät: johtajuus ja päällikön vastuu merellä (mm. uusi meriliikenne laki)
 • Reittisuunnittelun vaiheet
 • Liikenne ja tilanteiden ennakointi – meriteiden säännöt syventäen
 • Ankkurointi – helpoin satama kun tietää mitä tekee

Tavoitteena on saavuttaa tiimille niin hyvä taso, että ryhmä pärjäisi veneen ohjailussa ja manoveereissä täysin itsenäisesti – aloitti taidon sitten alusta tai joltain kokemuksen pohjalta. Näin tiimin jäsenet täydentävät toisiaan.

Toinen tavoite meillä on etsiä Fareatalle gasti-tiimi, josta löytyisi aina päteviä gasteja reissuille kuin reissuille. Tarvitsemme myös osaavia gasteja asiakaspurjehduksille, joilla saat korvauksen työstä. Koulutus onkin samalla aluskohtainen syvä perehdytys aluksen toimintoihin.

Fareatan hienous onkin siinä, että se on niin erilainen: paljas ja yksinkertainen. Kaikki toimii manuaalisesti, turhat hienoudet on karsittu pois. Opit jo pelkästään katsomalla, miten se toimii, ja kokeileminen vasta helppoa onkin! Fareata on bare boat, paljas vene, ja rope boat, köysi vene, jossa kaikki toimii köysillä.

Aloita purjehdusharrastus kotona jo nyt solmuilla!

Lähtö- ja paluusatamana on heinä-elokuun aikana Paraisen Nauvo, jonne pääsee bussilla Turusta n 12e hintaan vajaa 1,5 tunnissa. Helsingistä tultaessa bussin vaihto Kaarinassa tai Turussa onnistuu usein lennosta. Saaristobussin aikataulu löytyy täältä.

Nauvosta lähtien olemme suoraan on-the-scene, saariston ytimessä, ja Nauvo itsessään on kesäkaupunkina idyllinen, vilkas ja kokemuksen arvoinen paikka!

AIKATAULU 2021

Purjehduksilla:

 • Tarjoamme aamiaisen, lounaan, ja päivällisen. Omat herkut, välipalat & eväät mukaan!
 • Aluskohtainen perehdytys sisältyy jokaiseen purjehdukseen, ja jatkuva käytännön opetus on toiminnan ytimessä. Kokeneille valmentavia tehtäviä perehdytyksen ajan.
 • Osa perehdytyksestä ja koulutuksesta käydään ennakkoon omatoimisesti erilaisten materiaalien ja videoiden avulla. Näin saat käytännön osuudesta enemmän irti.
 • Purjeilla ohjailun, maisemanavigoinnin, kiinnittymisen & lähdön harjoittelua osana tiimiä – kaikki tehdään yhdessä tehtäviä vaihdellen.
 • Fareatalla saat vastuuta ja harjoitteet taitosi mukaan. Kokeneet saavat ohjailla/suuunnitella veneen esim. rantaan purjein.
 • Majoittuminen mökissä tai omassa teltassa.
 • Varaa saunaa varten pyyhe, pefletti, uima-asu sekä muutama virvoikejuoma 😉
 • Ruuat sisältyy hintaan ja tarjoillaan lähes full service (pientä apua saatamma silloin tällöin tarvita)!
 • Voit osallistua usealle purjehdukselle ja hypätä mukaan myös ilman kokemusta. Ennakkomateriaalit ja opetusmateriaalit sisältyvät hintaan (ilmoittaudu kurssin whatsapp ryhmään)!
 • Tutustu hyvissä ajoin koulutuksen perehdytys- ja oppituntimateriaaleihin! (kaikille tarpeellinen!)
  (salasana kurssille jaetaan koulutukseen ilmoittautuneille ja viestilistalaisille)

Gastikoulutuksestamme:

Viime vuonna (2020) koulutukseen oli ennakkoilmoittautunut yli 40 henkilöä ja lopulta ilmoittautuneita on yli 70. Tällaiselle koulutukselle on siis kysyntää.

Voit osallistua koulutukseen ilman aiempaa kokemusta. Veneellä käydään aina perus perehdytys läpi, jos mukana on uusia Fareatalle. Näin kaikilla on tarvittava lähtötaso veneessä toimimiselle, ja kokemuksen ja taitojen kautta tehtävät ja vastuu kasvavat.

Koulutukseen on netissä jaettu ennakko- ja itseopiskelumateriaali. Niiden lukeminen ja oppituntien opiskelu hyvissä ajoin ennen purjehdusta alustaa mielen purjehdusta varten, mm. käymällä termistöä läpi ja avaamalla uusia mielleyhtymiä veneilyn taitoihin. Oppitunteja tulee läpi koulutuksen lisää. Ennakkomateriaali sekä oppitunnit löytyvät koulutuksen pääsivulta ->

Koulutuksen oppitahti on oppilaiden taitojen mukainen, ja kukin saa taitojensa mukaisia tehtäviä ryhmässä. Kouluttaminen on tälle kipparille leikkiä ja peliä, ja hän toivoo saavansa monta hyvää tehtävää ratkaistuna takaisin purjehduksen päättyessä. Joillain purjehduksilla saattaa olla apukouluttaja mukana.

Koulutus on kolmiosainen: ensimmäinen osa käydään touko-kesäkuussa päivän Tutustumispurjehduksilla Turussa. Toinen osa ovat varsinaiset koulutuspurjehdukset: juhannuksen jälkeen alkavat 3 päivän mittaiset kurssit alkaen Nauvosta. Kolmas osa ovat syksyllä off-season seikkailupurjehdukset.

Off-Season Sailing – Arktiset purjehdukset talvella

Koulutuksen kolmas osa käydään syksyisillä ja/tai talvisilla säillä. Kylmällä varautuminen ennalta korostuu, ja purjehduksesta tulee haastavampaa perustoimintojen vaatiessa enemmän aikaa. Myös varhaiskeväisin järjestetään off-season purjehduksia. Näillä purjehduksilla on suotavaa, että olet käynyt jo perusteet jollain aiemmalla koulutuspurjehduksella!

Liity gastikoulutukseen tästä ->

Koulutus ei sido Sinua mihinkään. Voit poistua listalta milloin tahdot.

Mutta suosittelen jäämään, sillä vaikka nyt et pääsisi millekkään ilmoittamammalle kurssipäivälle, meillä on purjehduksia varmasti myös seuraavana vuonna – tai sitä seuraavana. Ja purjehdimme myös talvisin. Ja keävisin. Ja syksylläkin joskus. Eli voit päästä meidän kanssa purjehtimaan – välillä spontaanistikin – ihan melkein koska vain vuoden ympäri. Suomessa. Ainakin toistaiseksi. Mutta ken tietää tulevasta?

Viimeksikin purjehdittiin Uutena Vuonna 2020 – 2021 ja järjestimme joulukuussa pikkujoulupurjehduksia. Kannattaa siis liittyä listoille, ja jos olet jo, opiskelemaan purjehdusta ->

Haluamme toteuttaa myös erilaisia taidelähtöisiä projekteja sekä -purjehduksi saaristomerellä. Tätä varten tarvitsemme monenlaisia taitajia ja purjehduksesta innostuneita osaajia mukaan joukkoon – tuu mukaan!