Kun purjehdus on ainoa päämäärä…

SY Fareata sopii erinomaisesti elämysristeilyille ja purjehduskoulutukseen – tämä valtamerialus tarjoaa parhaat puitteet oppia ja kokea purjehdusta! Fareatalla kaikki toimii ”käsin” – ilman ylimääräistä elektroniikkaa. Pääset tekemään ja nauttimaan. Ammattini merenkulussa tuo terävän näkemyksen purjehduskoulutukseen ja antaa sykettä purjehduselämyksille.

Talvi marras-tammikuu 2021 purjehdukset ovat nyt auki Doerzissa–>

Voit myös kysyä yksityisreissua. Järjestämme sekä päivän että viikonlopun (1 yö) purjehduksia. Keväällä jatkuvat purjehdukset viikonloppuisin.

Talven 2021 purjehdukset ovat nyt auki.

Varaa paikka tästä->

Purjehduksia on kaksi yhden yön purjehdusta reitillä Turusta Seiliin ja takaisin. Hinta 260e/hlö sisältää kattavat ruuat, kunnon saunan uintimahdollisuudella (Rantasauna), sekä itse purjehduksen. Majoitus on varatta erikseen visitseili.fi/fi/talvikausi sivuston kautta. Suosittelemme mökkiä fyyri, portti tai leipomo niiden läheisen sijainnin takia satamaan nähden. Katso Tapahtumat / Events Doerzissa, josta voit varata paikan.

Pikkujoulupurjehdus Marraskuussa La-Su 20. – 21.11.

Uuden Vuoden Purjehdus Pe-La 31.12. 2021 – 1.1.2022

Uuden Vuoden purjehduksella on mahdollisuus tulla vielä saunan jälkeen parin tunnin purjehdukselle keskiyön aikaan Seilin edustalle katsomaan raketteja ja nauttimaan juhla-hetkestä merellä. Aamulla brunssin jälkeen rauhaisa paluupurjehdus Turkuu, jossa viim. noin klo 19.

Pikkujoulupurjehduksella nautitaan pikkujoulun tunnelmasta ja kylmän lämpimästä marraskuisesta merestä!


Entä kesä 2022? Liity viestilistalle tästä! –>

Viestilistalla saat pääsyn Fareatan gastikoulutuksen sivustolle sekä perehdytysmateriaaleihin. Lähetän myös purjehdusvinkkejä ja tarjouksia viestilistan jäsenille.

Seuraa myös facebookissa–>

Varaa paikka pikkujoulu- tai Uuden Vuoden purjehdukselle ->

Mennyttä havinaa: Kesän 2021 elämysristeilyt

Kesällä 2021 järjestimme muutaman korkeatasoisen luxus-purjehduksen päätyöni ohella. Mukana oli noin parikymmentä oppilasta ja kokonaismatkaa kertyi kaudella noin 400 M.

Ilmoita halukkuudesta koulutuksiin, elämyspurjehduksille ja muille (spontaaneillekin) seikkailupurjehduksille!—>

Viestilista on paras, nopein ja varmin keino saada tietää tulevista purjehduksistamme.

Lähetämme myös ennakkomateriaalit ja aluskohtaisen perehdytysoppaan tätä kautta, joihin on hyvä tutustua ennalta purjehtimaan tullessa.

Tätä kautta laitamme viestiä myös, mikäli etsimme kokeneita tai koulutettuja gasteja nopealla varoitusajalla esimerkiksi yllättävien suunnitelman muutosten tähden – viestikanava onkin myös oma ”gasti- ja koulutuspörssimme.” Ilmoittautuminen nyt ei sido mihinkään. Liity siis nyt mukaan, jos haluat mukaan nyt tai myöhemmin, tai seurata kuulumisiamme muuten! ->

Gastikoulutus?

Koulutus tarjoaa perustaidot ja -tiedot veneessä toimimiselle. Koulutukseen on osallistunut myös moni omaa ensivenettä silmällä pitäen. Kouluttajana on intohimoinen, kokenut purjehtija ja ammattimerenkulkija. Syksyllä / talvella purjehdimme aina jäiden tuloon saakka, näillä ja muilla seikkailureissuilla vaatimuksena on aina kokemus purjehduksesta joko gastikoulutuksen myötä tai muulla aluksella purjehtineena.

Viime kesänä (2020) mukana koulutuksessa oli yli 70 henkilöä, joista suurin osa täysin ensikertalaisia tai vähän purjehtineita. Koulutukseen ilmoittautuneet saavat pääsyn myös oppi- ja perehdytysmateriaaleihin ennakkoon, eikä tämä ilmoittautuminen maksa mitään.

MENNYITÄ KUULUMISIA: Kesällä 2020

Kesällä 2020 järjestimme kuukauden ajan koulutuspurjehduksia heinä-elokuun aikana. Mukaan mahtui jopa 74 uutta purjehdusta aloittelevaa ihmistä; purjehdimme 28 meripäivän aikana 124 tuntia merellä, yhteensä 347 merimailia taitettuna oppilaiden kanssa! Nämä luvut sisältävät muutaman 1 päivän purjehduksen kesän alussa, sekä 7* kolmen päivän kurssia Nauvo – Saaristo – Nauvo reitillä heinä-elokuussa. Kukin purjehdus alkoi aina teoria- ja käytännön osuuksilla ennen lähtöä maissa tutustuen veneeseen ja sen osiin, sekä toimintaan veneessä merellä yleisesti.

Off-season aikana järjestimme elämyksellisiä Pikkujoulupurjehduksia sekä uutena vuonna Uudenvuoden Purjehduksen kokeneille tai koulutuksen käyneille. Näistä kaikista ilmoitimme ensimmäisenä viestilistalla. Purjehdukset olivat mahtavia, ja Fareata onkin erinomainen alus erilaisille seikkailupurjehduksille niin saaristossa kuin myöhemmin ympäri maailman.

Koulutus tarjoaa paitsi erinomaiset lähtökohdat purjehdusharrastukselle, myös tilaisuuden tutustua veneeseen ja sen purjehduksiin, ja tulla näin mukaan osaksi Fareatan purjehdusyhteisöä.

Esimerkkiteemoja, joita käymme läpi koulutuksen aikana*:

 • Veneessä yleinen toiminta, liikkuminen veneessälähdöt ja kiinnittymiset, lähdön valmistelut (kansiperehdytys), sekä toiminta erilaisissa veneissä erilaisten kipparien kanssa (ensikertalaiset)
 • Solmutaito – merenkulkijan perus- ja jatkosolmut (alkeis- ja jatkotaso)
 • Sääennustusten tulkitseminen sekä tarkistaminen – kuinka varautua eri olosuhteisiin merellä? (kaikille)
 • Erilaiset vinssit ja vinssin turvallinen käsittely (alkeistaso)
 • Navigointi (saaristo-/maisema), vahdinpito, nopeuslaskut (perusteet)
 • Gastin tehtävät eri purjehduksilla tai eri veneissä ja aluksilla (perusteet)
 • Käytännön oppitunteja sekä pohjastavaa teoriaa opiskelun tukena (ennakkomateriaalit ja online-oppitunnit)
 • Veneen ohjailu, purjeilla ohjailu: vendat, jiipit ja muut porkkanaperunat (perus- ja jatkotaso)
 • Lähtövalmistelut & lähdöt, kiinnittyminen ja turvallinen rantautuminen eri kohteisiin (luonnonsaaret, vilkkaat satamat, ankkurointi) (perus ja jatkotaso)
 • MOB (Man OVerboard) tilanne: what to do? What NOT TO DO? Mitä pitää ja mitä ei saa tehdä tehdä? Gastin tehtävät ja kipparin/ohjailijan rooli. (Olosuhteiden salliessa harjoitteita purjeilla ohjaillen mm. ämpäri merestä noutaen jatkotaso).

*Huomaa, että näihin kaikkiin on mahdotonta syventyä yhdellä päivän tai edes kolmen päivän purjehduksella. Ryhmästä ja kelistä riippuen harjoittelemme ja kokeilemme eri juttuja, ja näin eri purjehduksilla tulee vastaan aina jotain uutta ja opittua eri asioita, sekä kerrattua perusasioita. Joillekin purjehduksille pääsee vain kun on käynyt edes yhdellä aiemmalla perustason koulutuspurjehduksella (tai vastaava kokemus / koulutus muualla), joss aon käyty välttämättömät veneessä liikkumisen ja purjehduksen perusteet läpi.

Kokeneille lisäksi mahdollisuus:
 • Teemreissut, kuten talvipurjehdus, uudenvuoden purjehdus tai vastaavat reissut, jotka vaativat aiempaa kokemusta
 • Etsimme tiimiin lisää kontakteja ja tekijöitä. Voit päästä palkkalistoille kansigastina / kokkina. Katso lisätiedot täältä. ->

Tavoitteena perustason koulutuspurjehduksilla on saavuttaa tiimille niin hyvä taso, että ryhmä pärjää veneen ohjailussa ja manoveereissä ainakin lähes täysin itsenäisesti – aloitti taidon sitten alusta tai joltain kokemuksen pohjalta. Näin tiimin jäsenet täydentävät toisiaan, ja tähän tavoitteeseen voin todeta usean 3-päivän koulutuspurjehduksen päättyneen.

Toinen tavoite meillä on etsiä Fareatalle gasti-tiimi, josta löytyisi aina päteviä gasteja reissuille kuin reissuille. Meillä on meneillään myös avoin rekry osaaville purjehduskokeille ja kansihenkilöstölle.

Fareatan hienous onkin siinä, että se on niin erilainen: paljas ja yksinkertainen. Kaikki toimii manuaalisesti, turhat hienoudet on karsittu pois. Raskaalla valtamerialuksella voit tuntea olevasi vakaasti ja turvallisesti merellä ja kannella. Fareata on bare boat, paljas vene, ja rope boat, köysi vene, jossa kaikki toimii köysillä ja hyvä solmutaito on edellytys henkilöstölle.

Aloita purjehdusharrastus kotona jo nyt oppimalla solmuja!

Missä purjehdukset ovat?

Lähtö- ja paluusatamana on heinä-elokuun aikana Paraisen Nauvo, jonne pääsee bussilla Turusta n 12e hintaan vajaa 1,5 tunnissa. Helsingistä tultaessa bussin vaihto Kaarinassa tai Turussa onnistuu usein lennosta. Saaristobussin aikataulu löytyy täältä. Talvikautena / off-season ja keväisin / syksyisin lähdöt Turun vierasvenesatamasta tai Turussa Ruissalon TPS laiturilta (5 km keskustasta).

Nauvosta lähtien olemme suoraan on-the-scene, saariston ytimessä, ja Nauvo itsessään on kesäkaupunkina idyllinen, vilkas ja kokemuksen arvoinen paikka!

AIKATAULU 2021-2022

Perustason koulutuspurjehduksilla:

 • Tarjoamme aamiaisen, lounaan, ja päivällisen. Omat herkut, välipalat & eväät mukaan!
 • Aluskohtainen perehdytys sisältyy jokaiseen purjehdukseen, ja jatkuva käytännön opetus on toiminnan ytimessä. Kokeneille valmentavia tehtäviä perehdytyksen ajan.
 • Osa perehdytyksestä ja koulutuksesta käydään ennakkoon omatoimisesti erilaisten materiaalien ja videoiden avulla. Näin saat käytännön osuudesta enemmän irti.
 • Purjeilla ohjailun, maisemanavigoinnin, kiinnittymisen & lähdön harjoittelua osana tiimiä – kaikki tehdään yhdessä tehtäviä vaihdellen.
 • Fareatalla saat vastuuta ja harjoitteet taitosi mukaan. Kokeneet saavat ohjailla/suuunnitella veneen esim. rantaan purjein.
 • Majoittuminen mökissä saarella (saat erilliset ohjeet ennen varausta) tai omalla teltalla.
 • Varaa saunaa varten pyyhe, pefletti, uima-asu sekä muutama virvoikejuoma 😉
 • Ruuat sisältyy hintaan ja tarjoillaan lähes full service (pientä apua saatamma silloin tällöin tarvita)!
 • Voit osallistua usealle purjehdukselle ja hypätä mukaan myös ilman kokemusta. Ennakkomateriaalit ja opetusmateriaalit sisältyvät hintaan (ilmoittaudu kurssin whatsapp ryhmään)!
 • Tutustu hyvissä ajoin koulutuksen perehdytys- ja oppituntimateriaaleihin! (kaikille tarpeellinen!)
  (salasana kurssille jaetaan koulutukseen ilmoittautuneille ja viestilistalaisille)

Gastikoulutuksestamme:

Viime vuonna (2020) koulutukseen oli ennakkoilmoittautunut yli 40 henkilöä ja lopulta ilmoittautuneita on yli 70. Tällaiselle koulutukselle on siis kysyntää.

Voit osallistua koulutukseen ilman aiempaa kokemusta. Veneellä käydään aina perus perehdytys läpi, jos mukana on uusia Fareatalle. Näin kaikilla on tarvittava lähtötaso veneessä toimimiselle, ja kokemuksen ja taitojen kautta tehtävät ja vastuu kasvavat.

Koulutukseen on netissä jaettu ennakko- ja itseopiskelumateriaali. Niiden lukeminen ja oppituntien opiskelu hyvissä ajoin ennen purjehdusta alustaa mielen purjehdusta varten, mm. käymällä termistöä läpi ja avaamalla uusia mielleyhtymiä veneilyn taitoihin. Oppitunteja tulee läpi koulutuksen lisää. Ennakkomateriaali sekä oppitunnit löytyvät koulutuksen pääsivulta ->

Koulutuksen oppitahti on oppilaiden taitojen mukainen, ja kukin saa taitojensa mukaisia tehtäviä ryhmässä. Kouluttaminen on tälle kipparille leikkiä ja peliä, ja hän toivoo saavansa monta hyvää tehtävää ratkaistuna takaisin purjehduksen päättyessä. Joillain purjehduksilla saattaa olla apukouluttaja mukana.

Off-Season Sailing – Arktiset purjehdukset talvella

Kylmällä varautuminen ennalta korostuu, ja purjehduksesta tulee haastavampaa perustoimintojen vaatiessa enemmän aikaa. Myös varhaiskeväisin järjestetään off-season purjehduksia. Näillä purjehduksilla edellytetään kokemusta jo vähintään yhden koulutuspurjehduksen verran kokemusta jonkun opettajan alaisuudessa.

Liity gastikoulutukseen tästä ->

Koulutus ei sido Sinua mihinkään. Voit poistua listalta milloin tahdot.

Mutta suosittelen jäämään, sillä vaikka nyt et pääsisi millekkään ilmoittamammalle kurssipäivälle, meillä on purjehduksia varmasti myös seuraavana vuonna – tai sitä seuraavana. Ja purjehdimme myös talvisin. Ja keväisin. Ja syksylläkin joskus. Eli voit päästä meidän kanssa purjehtimaan – välillä spontaanistikin – ihan melkein koska vain vuoden ympäri. Suomessa. Ainakin toistaiseksi. Mutta ken tietää tulevasta – ainakin varustelen maailmanympäripurjehdusta varten – silloin ovat tutut, pätevät ja hommansa osaavat gastit tarpeen! 😉

Haaveilen myös erilaisten taidelähtöisten projektien sekä purjehduksien toteuttamisesta saaristomerellä. Tätä varten tarvitsen monenlaisia taitajia ja purjehduksesta innostuneita osaajia mukaan joukkoon – tuu mukaan!