Blog

Kevään merkkejä… milloin pääsee vesille?

Kevät on alkanut usealla jo varhain veneenlaiton puuhissa (vaikka vielä nähtiinkin yksi takatalvi…)

Jäät lähtivät Aurajoesta edellisviikolla, mutta eivät itsekseen, vaan satamajäänmurtajan avustuksella. Murtaja ajaa jokea paljaaksi, jotta ruoppaajat voivat kaivaa joenpohjaa syvemmäksi. Turkuun saapuu heinäkuussa isoja The Tall Ships Races aluksia, jonka tähden jokea ruopataan.

Ehdin jo hieman innostua, että pääsisin aloittamaan kauden jopa pääsiäisenä.

Valitettavasti joudun luultavasti pettymään, sillä Airistolla lepää paikoitellen vielä reilusti puolimetrinen jää. Se, kuten monet ankkurilahdet ja satama-altaat, eivät sula vielä ihan hetkeen. Pääsiäispurjehdus jäänee tälläkertaa haaveeksi, tai ainakin se muuntautuu lyhyeksi allasristeilyksi, jos lähdemme koepurjehdukselle satama-altaaseen.

 Seuraan keväisin tiiviisti jäiden lähtöä.

Jäätilannetta on helpoin seurata ammattilaistenkin käyttämältä Ilmatieteenlaitoksen sivuilta (värillinen pdf kartta). Erilaiset sateliittikuvapalvelimet ovat paikallisempiin jäätiedusteluihin toimiva ratkaisu, edellyttäen että juuri kyseisen lahden yllä ei ole ollut pilviä kuvien ottamisen aikana. Sateliittikuvat voivat myös näyttää osin vanhentunutta kuvaa, mutta jos kuva on tuore ja pilvetön, ovat palvelimet oiva työkalu jäätilanteen seuraamiseen.

Saaristossa vierassatamien ja yhteysalusten nettikamerat ovat lisäksi erittäin oivallinen apu jäärajojen paikantamiseen. Kunhan tiedustelu tehdään oikeaan aikaan, eli päivällä valoisaan aikaan ja aluksen ollessa liikkeellä.

Katso Saariston sääennusteet ja jäätilannekuvat täältä –>

Onko tiedossasi saariston sääkameroita tai palvelimia, joita ei ole listattu ylläolevalle sivustolle? Ilmoita minulla vaikka vastaamalla tähän sähköpostiin niin lisään ne mukaan!

Muista, ettei vesille ole keväällä liian kiire! Tarkista ja varusta veneesi rauhassa merikelpoiseksi talven jäljiltä. Lisäksi ajelehtivat jäälautat voivat olla vaaraksi aluksille. Niitä on vaikea havaita matalalta veneestä käsin. Terästä myös navigointitaitosi, sillä kelluvat turvalaitteet (merimerkit) voivat olla jäistä vaurioituneita, siirtyneitä sijainniltaan tai kokonaan poissa paikoiltaan.

PS. Käy katsomassa ennakkoon purjehdukset, jotka ovat jo myynnissä. Mukana on mm. päivän Vappu-purjehdus Airistolla 1.5.2024, muutama Gastikurssi, Seikkailupurjehdus Saaristomerelle sekä Muinaistulien yön purjehdus. Yksityisvarauksia otan vastaan jokaiselle viikonlopulle tilauksesta.

-Jasper A

Venemessut 2024 – mitä jäi muistiin?

Venemessut, kuten messut yleensä, voivat olla olla sekä kiitos että kaameus. Kiitosta ne ovat silloin, kun löytää jotain hienoa ja uutta, saa uusia kontakteja ja parhaimmillaan ratkaisee jopa pitkään hautuneita hankintapulmia. Kaameaksi messut voivat kääntyä väentungoksen, liiallisten heräteostosten tai väsymyksen myötä. Vierailin itse Venemessuilla 2024 tavanomaista rauhallisempana päivänä, jolloin oli tilaa ja aikaa tutustua myyjiin ja tuotteisiin rauhassa ilman suuta väentungosta ympärillä.

Tässä muistioni Venemessuilta 2024:

Köydet – koysikauppa.fi

Messuilta olisi saanut usealta eri tarjoajalta köydet mukaan, tällä kertaa minut vakuutti  Jukka-Pekka Virosen köysikauppa.fi .

Tältä Pohjanmaalaiselta uutteralta yrittäjältä löytyy kaikki köydet niin ammatti- kuin huvivenepuolelle – valmiiksi tehtynä tai raakana metrimittana. Virosen ammattitaito ja -laajuus köysitöistä vakuutti näinkin syvässä päässä purjehtivan solmu- ja köysifanaatikon.

Kun seuraavaksi SY Fareata tarvitsee tarkkaan värimaailmaan suunnitellut nostimet, skuutit tai joustavat ”handy-elastic”, yli 10-tonnia kestävät kiinnitysköydet, tiedän kenelle soittaa.

Cablz aurinkolasiremmit – cablz.com/

Suosittelen purjehdusoppilailleni jatkuvasti käyttämään aurinko- ja silmälaseissa turvanarua lasien takana, sillä mereen hukatut lasit ovat ikävä ja kallis menetys – ja näitä menetyksiä sattuu aika ajoin. Turvanarut lasien takana ovat tae arvokkaiden lasien pysymisestä päässä tilanteessa kuin tilanteessa – enkä toistaiseksi eläessäni ole kokeillut yhtä huomaamatonta, mukavaa ja helppokäyttöistä remmiä kuin englantilaisen (ikonisen purjehduskansan) Cablzin valmistamat siimanohuet säädettävät teräslankaremmit. Kaiken varalta hurjimmille seikkailuille remmeihin saa kirkkaan kellukeen ja onpa remmejäkin laaja värivalikoima tarjolla – ei muuta kuin valitsemaan omat!

Saunacube telttasauna saunaksi tai mökiksi – rennosti.com/

Jos saisin nyt aution saaren ja sinne pitäisi muuttaa saman tien asumaan, ei olisi kahta kysymystäkään ettenkö pärjäisi ja saisi lämmintä majaa – ja saunaa! – pystyyn muutamassa minuutissa.

Saunacuben tukevan telttasaunan saa lämpimäksi niin puukiukaalla kuin teltan ulkopuolella pöhöttävällä lämpöä puhaltavalla dieselkamiinalla – joka on muuten nopea tapa pitää teltassa lämpö kovillakin pakkasilla, jos keskellä kiehuva kiuas osoittautuu hankalaksi majoituskäytössä.

Telttaa on ainakin kahta kokoa. Isompaan mahtuu valmistajan mukaan reilu parikymmentä saunojaa, ja tilan saa jaettua kahteen osaan, jolloin toista osaa voi pitää vaikka pukuhuoneena tai majoitustilana. Pienempi on taas on… no, puolet isommasta. Näin luksusta, monikäyttöistä ja laadukasta telttasaunaa olen etsinyt kauan. Parasta näissä ”asuttavissa” saunateltoissa on sekä keveys että kestävyys: kaksi 15 kilon säkkiä on helppo kantaa leiriin ja pystytys onnistuu muutamassa minuutissa. Kun pakettiin ostaa vielä keskisalon, pysyy teltta pystyssä pidempään jopa lumipainon alla.

Kiuas ei tarvitse toimiakseen kiviä, joten erämaan saunailut eivät jää siitäkään kiinni. Toki kiville on kiukaassa oma aitauksensa. Pakettiin saa erikseen mukaan taitettavat penkit ja majoitusta varten löytyy retkisänkyjä. Mikään ei voisi olla paremmin. Enää puuttuu vain se oma saari – anyone?

Teltta-vessa / -suihku / pilkkijän maja

Linkki kolmannen myyjän sivulle

Tämä toinen teltta-löytö sopii moneksi: onko siinä pilkkijän suoja, metsästäjän kytisteltta, yksityisyyttä tarjoava maastovessa/-suihku leiriin vai sittenkin vaihtovaatekoppi rannalle? Sitä ei myyjäkään osannut sanoa, sillä niin moneksi ovat katsojat tätä hupaisaa ja monikäyttöistä telttaa arvioineet. Tämä hassu löytö oli Eräkontion osastolla, mutta valitettavasti vain pukukoppina. He eivät olleet osanneet odottaa vaihtokoppinsa suurta kysyntää, eikä heillä juuri tällä hetkellä ole kyseistä mallia myynnissä, mutta ensi kierrokselle he lupasivat näitä tilata valikoimaansa runsain määrin.

Karttakeskus – karttakauppa.fi/

Täältä saa kartat ja oppaat niin kotimaahan kuin satunnaisiin kohteisiin ulkomaille. Myös pieni valikoima veneilijää ja kalastajaa kiinnostavaa kirjallisuutta. PS. Tallinaan mentäessä tarvitsen Viron karttasarjasta numeron 1. Tätä tietoa voi olla hankala hakea myyjän sivuilta, ellei tunne Viron rannikkoa kovin hyvin.

Mepratuote Oy – mepratuote.fi/

Tekninen osasto ja jäi tälläkertaa (harmikseni) tutkimatta sen tarkemmin, sillä aika ei kaikkeen yhden päivän aikana riittänyt. Jos mitä tahansa kuitenkin potkureista pumppuihin tai akselistosta putkistoihin ja venttiileihin tarvitsee, voi Mepratuotteen valikoimaan luottaa melkoisen pitkälle. Itsellänikin on muutama tarve huoltolistalla, jotka lähtevät pian Mepratuotteelle tilaukseen – juurikin sekä automaattikytkimellä varustettu pilssipumppu kuin varapotkurikin.

URSUIT Gemino Navigator Gore-Tex varuste.net

On selvää, että off-season keleillä perinteinen purjehdusasu ei takaa sellaista henkilökohtaista suojaa, mitä kuivapuku pystyy tarjoamaan. Kuivapukujakin on monenlaista: löytyy pelastuspukumallista ”teletappiasua” sekä aktiivisempaan toimintaan tarkoitettuja pukuja. Ursuitin pisteeltä löysin juuri etsimääni tarkoitukseen räätälöidyn täydellisen mallin: Ursuitin Gemino Navigatorin. Hinta pyörii jälleenmyyjillä alle kahden tonnin, mikä alkaa tarkemmin ajateltuna kuulostaa vähintäänkin kohtuulliselta henkivakuutukselta, jos pahin talvisella merellä sattuisi itselle käymään. Sovittaessa totesin kooksi pykälän isomman, jottei housujen lahkeet rajoita jalkojen liikkuvuutta. Ja mikä parasta: tähän malliin saa polvisuojat! Juuri polvisuoja-ominaisuutta olen jäänyt kaipaamaan useissa perinteisissä purjehdushousuissa. Paitsi teräsveneeni karhea kansi rikkoo polvet, myös aika nopeasti housujen kankaan ilman pehmustetta tai suojaa välissä. 

Tämä malli nousi korkealle kärkeen hankintalistalle!

Vinkit messuille ensivuoteen

Näin se vain on, että viikonloppu on kiireinen ja ruuhkaista aikaa messuilla. Nyt kävin siellä ensimmäisen viikon sunnuntaina, eikä ollut liian täyttä. Lauantaina en kuitenkaan missään nimessä menisi, ellei jokin pakottava ohjelmanumero sitä vaatisi. On huomattavasti mukavampaa jutella myyjien kanssa ja tutustua tuotteisiin rauhassa, kun takana ei ole valtavaa ihmisjoukkoa pyrkimässä kukin varastamaan etuoikeutetusti myyjän huomion. Mikäli vapaat vaan sallii, kannattaa harkita pistäytymistä paikalla jopa arkena.

Mukavuutta lisää kevyt vaatetus sisäkenkineen, oma kestokassi ja jonkinlainen ajatus budjetista tai lista siitä, mitä messuilta ylipäätänsä hakee. Messut ovat hyvä tilaisuus tutustua tuotteisiin ja myyjiin sekä sovittaa ja lähteä kerralla hakemaan vähän erikoisempiakin tavaroita – tai ihan vain konsultaatiota tulevien hankintojen varalle. Tilaa kannattaa ehdottomasti jättää myös löydöille ja spontaaneille ostoksille, sillä messut ovat oiva mahdollisuus hankkia tuotteita, joiden tilaaminen voisi olla hankalaa tai jotka maksavat muutoin vain enemmän kuin messuilla.

Antoisin terveisin,

Jasper Armanto

Gastikoulutus 2023

Opi purjehduksen perusteet Gastikoulutuksessa!

Varaa paikka tästä –>

Early Bird tarjous: hinnat ovat matalat 30.4. asti!

Gastikoulutuksessa käydään läpi oleellisimmat asiat, jotka gastin täytyy tietää osatakseen toimia millä tahansa veneellä. Koulutus tarjoaa kokemusta ammattilaisen opissa ja hyvän pohjan vaikka omaa venettä harkitseville. Turvallisuus ja purjehtimisen perusteet ovat koulutuksen lähtökohta. Purjehdukset sopivat sekä ensikertalaisille että jo kokeneille – kokeneempana saat aluskohtaisen perehdytyksen ja pääset harjoittelemaan vahtipäällikkönä olemista sekä kiperiä tilanteita mm. mies meressä -purjein ohjailua ja johtamista. Koulutus sisältää ennakkotehtävän, joka valmistaa käytännön osuudelle ja on tehtävä ennen purjehduksen alkua.

Kouluttaja on merenkulun ammattilainen Jasper Armanto. Hän on asunut purjeveneessään SY FAREATA’ssa 7 vuotta ja kouluttanut yli 300 oppilasta omalla veneellään viimeisten vuosien aikana, sekä osallistuu aktiivisesti Suomen Purjelaivasäätiön toimintaan mm. kouluttamalla ja vahtiperämiehenä ulkomaan legeillä.

Mukana Fareatalla on kokki, joka vastaa ruuista, mutta isomman porukan ollessa mukana, apua saatetaan pentterissa tarvita sail training hengen mukaisesti (sis. hintaan). Majoitus viikonloppupurjehduksella touko-kesäkuussa kotona Turussa tai heinäkuun aikana Maisaaren vuokramökeissä/ teltassa (varaukset erikseen). Katso lisää tai varaa paikka –>

Koulutuksellisten tavoitteiden lisäksi kipparilla on tavoitteena löytää ja saada Fareatalle uusia purjehduksesta innostuneita hyviä tyyppejä mukaan veneen ympärille muodostuneeseen yhteisöön, Fareatan gastitiimiin.

Katso lisää ja varaa paikka tästä ->

Ole rohkeasti yhteydessä jos on kysyttävää:
Jasper Armanto, 050 4690646 (miel. whatsapp) / artsailtraining@gmail.com

Koulutusta ja Elämyksiä

Kyllä, järjestämme sekä tapahtuma- että koulutuspurjehduksia. Järjestämme niitä sekä avoimina tapahtumina, joihin voi kuka tahansa liittyä, tai voit kysyä sopivaa ajankohtaa porukallesi (2-7 hlö).

Yhden yön Turku-Seili-Turku on suosittu viikonlopun mittainen luksuspurjehdus läpi kauden aina jäiden tuloon asti. Voit valita kahdesta eri teemasta: koulutus tai seikkailu-elämys.

Pyydä tarjous –>

ja Liity viestilistalle saadaksesi vinkkejä purjehdukseen ja merenkulkuun—>

Purjehtimaan oman porukan kanssa?

Järjestän yksityisiä purjehduksia tilauksesta niissä rajoissa, kuin pystyn töiden ja jo myytyjen purjehdusten ohella.

Voit myös pyytää tarjouksen mistä tahansa avoimesta purjehduksesta muuttaa purjehdus yksityiseksi tiimillesi.

Liity sähkäpostilistalle saadaksesi tiedon avatuista purjehduksisa ensimmäisten joukossa ->

Osaatko jo solmut?

Opi tekemiltäni videoilta tärkeimmät solmut veneellä, knaapisolmu, koilaaminen ja purjeiden sitomisen solmut. Tarvitset näitä veneellä – opit ne 10 minuutin harjoitelun jälkeen.

Liity purjehdusten viestilisalle!

Viestilistalla saat tiedon kaikista purjehduksista kaikista nopeiten ja varmiten. Helpoiten liittyminen onnistuu omalla viestilaitteellasi WhatsApp kanavalle tai sähköpostilistalle. Voit poistua listoilta milloin tahdot.

Varaa paikka Gastikoulutuseen 2023 –>

Saari – haaste – seikkailu – oppihetki – solmu – Joka päivä uusi!

Osaatko solmut?

Purjehduskauden lähestyessä on hyvä kerrata solmut. Joko harjoittelit tämän viikon solmut? Harjoittele solmuja viikottain, niin ne eivät unohdu. Purjehduskausi alkaa kohta!

Opettele solmut tästä –>

Solmut -oppitunnilla opetan kaikki gasteille välttämättömät perussolmut: siansorkka, kahdeksikko, paalusolmu, kiinnittäminen knaapiin (knaapisolmu), koilaamisen sekä purjeiden sitomisen solmut.

Sivustolta löydät myös vinkin edistyneempiin solmuihin, sekä mm. ohjeet Apinannyrkin tekoon.

Kolme perussolmua, knaapisolmu, koilaaminen, purjeiden sitominen –

Tervetuloa 2023!

Vuosi 2023 tuo mukanaan jälleen suositun Gastikoulutuksen. Tästä julkaistaan lisää tietoa kevään aikana. Katsotaan ensin mennyt kausi läpi.

Veneen kunnostus telakalla 2022 onnistui talkoiden osalta erinomaisesti

Kuluneen vuoden 2022 aikana suurin ponnistus oli Fareatan 1,5 kuukauden telakointi kesällä Rimiton telakalla Rymättylässä, Naantalissa. Työlista oli pitkä ja uuvuttava, mutta tässä muutamia parannuksia:

  • Hankittiin ja asennettiin isopurjeeseen Lazy bag
  • Uusi maali pohjasta kanteen
  • Lukuisia läpivientejä ja venttiilejä vaihdettu
  • Maston heloitus tarkistettu ja sähköt valoineen uusittu
  • Maston falleja (nostimia) ja köysistöä uusittu (dyneemaan)
  • Transomin (perän) uusi uimataso asennettu
  • …. ja lukuisia muita töitä ja parannuksia tehty

Hankimme mm. myös uuden purjeen, kevyiden vastatuulten purjeen Booster Genoa’n (ilmakuvat toteutettu yhteistyössä Saariston Venekuvaus Oy’n kanssa). Tämä spinnukankaasta tehty purje näyttää hieman spinaakkerilta (spinaakkeri on iso pallomainen myötätuulipurje, kuvassa esim. Swan 44 Pepper III oranssi iso keulapurje), mutta Booster Genoa on tehty vastatuuliosuuksille.

Telakointiin osallistui reilu 10 talkoolaista 13 talkoopäivän aikana. Talkootunteja kertyi melkein 140 h, yhteensä työtunteja kaikkinensa kertyi lähes 400 h työtuntia sekä matkapäivät telakalle ja takaisin. Ruokaa tarjosin talkoolaisille yli 300 eurolla.

Telakoinnin ja muiden töiden tähden en ehtinyt juurikaan järjestämään koulutusta tai elämys-purjehduksia Fareatalla. Nyt vene on kuitenkin valmis niin koulutuksia kuin elämyksiä varten! Niinpä avaan jälleen tänä vuonna Gastikoulutuksen yleisölle. Tästä tulee lisäinfoa pian, mutta jo nyt kannattaa liitty Fareatan viestilistalle, jossa jaan sekä ennakkomateriaalit että julkaisen koulutuksen ilmoittautumisen ja aikataulun ensimmäisenä.

Liity Fareatan sähköpostilistalle ->

Tätä et ole kokenut ennen – vai oletko?

Talvi, meri ja Seilin saari.

Tämä kutsu ei ole pimeää ja kylmää pelkääville, vaan todellista extreme-purjehduskokemusta etsiville. Tämän jälkeen voit sanoa purjehtineesi Suomessa vuodenaikana, jona vain harva suomalainenkaan on. Talvella.

Marras- ja joulukuun talvipurjehdukset ovat 2 päivän viikonlopun purjehduksia  La klo 10 – Su klo 18.

Lähtö Turun keskustan vierasvenesatamasta (satamasta noin 1 km förille päin), purjehtien Seiliin ja sieltä takaisin Turkuun (1 yö, 2 päivää).

Yöpyminen Seilissä mökkimajoituksella omakustanteisesti (noin 60e/hlö), tai pariskunnille veneessä lämmitettyjen peittojen alla. Purjehdukset sisältävät 2 tunnin yksityisen saunan Seilin Rantasaunassa lauantaina sekä ruuat. Osallistujat osallistuvat mahdollisesti kuitenkin ruuanlaittoon vahtivuorojen mukaan, aivan kuten sail training purjehduksilla. Tarjolla on runsas valikoima kuumia ja kylmiä antimia muiden tarjoilujen lisänä. Nämä purjehdukset haastavat olosuhteillaan, mutta ovat deluxe-luokkaa antimiltaan. Koulutus oheismateriaaleineen kuuluu pakettiin.

Purjehdusten ajankohdat:

vk 43
29.-30.10. Halloween purjehdus 291022

vk 44
5.-6.11. Talvipurjehdus 051122

vk 45
12.-13. Isäinpäiväpurjehdus 121122

vk 47
26.-27.11. Pikkujoulupurjehdus 261122

vk 48
3.-4.12. Pikkujoulupurjehdus 031222

vk 49
10.-11.12. Pikkujoulupurjehdus 101222

vk 50
17.-18.12. Pikkujoulupurjehdus 171222

vk 52
31.12.2022 – 1.1.2023 Uuden Vuoden purjehdus 311222

Hinnat: 1600e/paketti (3-7 hlö).
tai 1200e/ pariskunta (2 hlö).
ALV 0% (ei alv velvollisuutta, vähäinen liikevaihto).

Varustus: veneessä on pelastusliivit ja hanskat lainaan kaikille. Tarvitset vain lämpimät ulkoiluvaatteet talven olosuhteisiin, esimerkiksi lasketteluvetimet ja kerrospukeutuminen toimivat hyvin. Ota mukaan myös omat lämpimät talvihanskat ja villasukat ehdottomasti!


Sopiiko nämä purjehdukset myös aloitteleville?

Kyllä, sillä mukana on allekirjoittanut kokenut kippari ammattimerenkulun puolelta ja koulutettu kansi-/perähenkilö, joka handlaa tilanteet kuin tilanteet. Mukanamme on ollut useita ensikertalaisia – jos sinulla on vain riittävästi sisua ja olet harrastanut edes jotakin talviurheilua ennenkin, sopii tämä sinulle varsin hyvin. Olen purjehtinut Suomessa 6 vuotta ympärivuotisesti, lähes jokaisena vuoden kuukautena, ja teräsvene Fareata soveltuu tähän käyttöön erinomaisesti teräsrungon, eristyksen ja lämmityksen puolesta. Koulutamme ja perehdytämme osallistujat purjehdukseen, ja mukaan pääsee tekemään niin paljon kuin haluaa – rajana on vain oma into ja kyvyt!

Varaa purjehdus tällä lomakkeella ->

…tai voit ottaa yhteyttä myös soittaen / viestillä ->.

Talvipurjehduksen peruutusehdot sään varalle:

Mikäli jää tai talven erityisolosuhteet estävät purjehduksen toteutuksen, palautamme koko summan 10e toimistokuluja vastaan. Muut ehdot nähtävillä tästä ->.

Talvi merellä on erilainen. Tule ja koe itse.

Telakointitalkoot kesäkuussa 2022

Telakointi 2022

Fareata siirtyy Rimiton telakalle Rymättylään 3.-5.6.2022, jossa vene nostetaan kuiville Maanantaina 6.6. Siitä alkaa Fareatan huolto- ja telakkakuukausi ja isommatkin huoltotoimet lähtevät käyntiin. Vesillelasku alustavan suunnitelman mukaan on viimeistään heinäkuuhun mennessä, mutta ensimmäisen viikon aikana karkoitetaan tarkempi aikataulu ja työt telakan kanssa.

Ilmoittaudu talkoolaiseksi sähköpostilla tai Whatsapp-viestillä Jasperille 0504690646

–> artsailtraining@gmail.com

  • Otsikoi: TALKOOT KESÄ 2022 / Oma nimi
  • Viestiksi: Koko nimesi, ikä, purjehdus-/veneen hoito kokemus sekä ajankohta jolloin pääsisit paikalle. Mainitse myös oletko ollut Fareatalla ennen vai ei ja jos niin milloin! 🙂

Ilmoitan ja sovin tarkemmat yksityiskohdat valittujen kanssa erikseen. Aikaa on ilmoittautua ainakin toukokuun loppuun; toukokuun aikana sovin paikat mikäli kiinnostusta on enemmän kuin paikkoja tarjolla. Mikäli pystyt olla mukana useampana viikonloppuna, entistä parempi ja tulet valituksi todennäköisemmin.

Tehtävälistalla on paljon asiaa, ja tarjoan talkoolaisille hyvän mahdollisuuden tulla oppimaan veneen kunnostuksesta ja nauttimaan talkoista. Tarve työkäsille on ainakin kylkien ja pohjan hionnassa ja maalauksessa. Tilaa on 1-3 talkoolaiselle jokaisena kesäkuun viikonloppuna. Tarjoan talkoolaisille hyvät työvälineet, lounaan talkoopäivinä ja kyydin viikonlopuina telakalle / Turkuun. Talkoot toteutetaan vapaaehtoistyön hengessä ja tehtäviin perehdytetään.

Tarjoan talkoolaisille myös etuja purjehdusten muodossa. Talkoolaisilla on etusijan purjehduksille ilmoittautumisessa, sekä heillä on mahdollisuus osallistua heinäkuussa alennettuun hintaan omakustanne-purjehdukselle Turunmaan ja Ahvenanmaan saaristossa. Talkoolaiset voivat myös säästää etunsa ja käyttää sen myöhemmin, vaikka talvella tai sitä seuraavana kautena. Halutessaan edun voi vaihtaa myös lahjakorttiin oman yksityisen purjehduksen järjestämiseksi.  Lahjakortin arvo on määritelty alla ja sen on nähtävillä myös Fareatan talkoosopimuksessa.

Ilmoittaudu talkoolaiseksi sähköpostilla tai Whatsapp-viestillä Jasperille 0504690646

–> artsailtraining@gmail.com

  • Otsikoi: TALKOOT KESÄ 2022 / Oma nimi
  • Viestiksi: Koko nimesi, ikä, purjehdus-/veneen hoito kokemus sekä ajankohta jolloin pääsisit paikalle. Mainitse myös oletko ollut Fareatalla ennen vai ei ja jos niin milloin! 🙂

Ilmoitan ja sovin tarkemmat yksityiskohdat valittujen kanssa erikseen. Aikaa on ilmoittautua ainakin toukokuun loppuun; toukokuun aikana sovin paikat mikäli kiinnostusta on enemmän kuin paikkoja tarjolla. Mikäli pystyt olla mukana useampana viikonloppuna, entistä parempi ja tulet valituksi todennäköisemmin.

TELAKOINNIN AIKATAULU:

Isolla tärkeimmät ajankohdat.

Kesäkuu

Pe 3.6. valmistelut Turussa
La-Su 5.-4.6. veneen siirto Turku – Rimiton telakka, 1-2 talkoopaikkaa auki, kyyti järjestetään telakalta takaisin Turkuun

Ma 6.6. veneen telakointi, EI talkoolaisia

La-Su . 11.-12.6. hionta- ja maalaustalkoot, 1-2 talkoolaista

La- Su 18.-19.6. hionta ja maalaustalkoot, 1-2 talkoolaista

(Pe-)La-Su 1.-3.7. paluupurjehdus Rimiton telakka – Turku , 2 paikkaa

….No juu, saahan sitä juhannuksenakin tulla auttamaan, jos oikeen tahtoo… vai lähtiskö sitä rantalomalle teltalla…

Talkoopäivät viikonloppuna alkavat aamulla / aamupäivällä ja kestävät noin 6-8 tuntia. Talkootyö on vapaaehtoista ja sitä voi tehdä myös oman aikataulun mukaan, jos on oma kyyti telakalle. Myös bussilla pääsee ainakin osan matkaa. Talkoolaisella on oltava oma vapaa-ajan tapaturmavakuutus.

Heinäkuussa järjestettävä purjehdus talkoolaisille:

Talkoolaiset saavat etusijan ja alennuksen Ahvenanmaalle suuntautuvassa purjehduksessa 16.-31.7. välillä.

Purjehdus on muutoin omakustanne-periaatteella toteutettava ja jo kokeneille tai hieman kokeneille suunnattu, mutta talkoolaisille avoin ja alennettuun hintaan.

Päivämäärät sovitaan tarkemmin kunkin talkoolaisen kanssa erikseen.

Mikäli ajankohta ei sovi, talkoon edut säästyvät myöhempään käyttöön.

Periaate on, että 2 talkoopäivää kustantaa 1 ilmaisen purjehduspäivän (ruuanlaitto, purjehdustoimet ja siivous yhdessä).

Talkoolaiset osallistuvat purjehdukselle oppilaina / gasteina, elleivät vaihda etua lahjakorttiin ja tilaa purjehdusta sitä kautta yksityisesti, jolloin kyydistä voi nauttia myös matkustajana.

Talkoot eivät kata matkakustannuksia kotiin / veneelle. Muut kulut tarjotaan talkoolaiselle, joka toimii samalla osallistuvana oppilaana / gastina purjehduksella. Huomaa, että mikäli purjehdus esimerkiksi talvella sisältää erillisen majoituksen saaren vuokramökissä, talkoot eivät kata näitä kuluja, vaan niistä on osallistujan huolehdittava itse. Näistä järjestelyistä ilmoitetaan aina erikseen purjehduskutsussa. Heinäkuun purjehdukselle mukaan mahtuu kuitenkin aina enintään 2 henkilöä, joten majoitus veneessä onnistuu hyvin.

Yhden purjehduspäivän omakustanne hinta-arvio on noin 60-120e /päivä perustuen purjehtimisen päiväkohtaiseen kuluarvioon, joka on Fareatalla noin 170-400e / purjehduspäivä.Kuitenkaan mitään absoluuttisia hintoja purjehduspäiville on mahdoton antaa, koska kulut määräytyvät pitkässä juoksussa, ei yhdessä ankkurissa tai satamassa vietetyssä yössä.

Talkoolaiset perehdytetään työhön ja talkoopurjehdus sisältää purjehduskoulutusta / opetusta. Talkoolaiset ovat purjehtiessa aina myös gastin tehtävässä osallistuen, paitsi milloin purjehdus on ostettu erikseen lahjakorttien kautta yksityisenä varauksena. Tällöin voi nauttia kyydistä vain tekemättä mitään niin halutessaan.

Lahjakorttien arvo määräytyy tehtyjen työtuntien mukaan seuraavasti:

Ensimmäinen talkoopäivä (8h) = Perehdytys (ensikertalaisille)

Perehdytyksen jälkeen: kukin talkoopäivä (1 päivä vastaa 8h)= 75e alennus / purjehdus

Perehdytyksen jälkeen kukin 3 päivän jakso (24h) = 250e alennus /purjehdus

  • Esim. yhteensä 6 talkoopäivää (48h), josta 8h on perehdytystä. Tämän jälkeen käytössä on 40 h talkootyötuntia (5päivää), lahjakorttina 3+2päivää, 250e+150e= 400e alennus tilaus-/charterpurjehdukselta (tai 3 ilmaista päivää omakustannepurjehduksella).

Huomaa, että charterpurjehduksilla ei ole toistaiseksi kiinteää hintaa, vaan hinta tarjotaan aina tilannekohtaisesti kauden ajankohdasta, osallistujamäärästä ja muista vaikuttavista tekijöistä riippuen. Lähtökohtana voi pitää 250e-700e/ päivä hintaa.

Lahjakortin käyttöä voi olla rajattu niin, ettei sillä voi kattaa purjehduksen koko summaa esim varausmaksun osalta.

Huomaa, ettei vapaaehtoisessa talkootyössä ole kyse korvauksen maksamisesta purjehduksilla, vaan pieni kiitos avusta. Ammattilaiset, joilta tilaan kokemusta, laitteistoa ja ammattitaitoa vaativan työn, ovat asia erikseen. Ison kiitoksen saat ajan myötä, sillä tämä vene purjehtii ja tarvitsee pian kokenutta henkilöstöä purjehduksilleen.

Alkaviin telakointitöihin liittyy myös kuukauden vinkki.

Hempelin veneehoito-ohjeesta saat selville maalaustyön tarkat vaiheet useimmille eri veneen pintamateriaaleille. Kannattaa lukea, jos oman veneen maalaaminen on yhä mysteeri. Itse en käytä Hempelin maaleja, koska ovat kalliita, mutta ohjeet ja tieto ovat samat vastaaville muille maaleille.

Ilmoittaudu talkoisiin:

Viestillä: Jasper Armanto // Whatsapp 0504690646

  • Otsikoi: TALKOOT KESÄ 2022 / Oma nimi
  • Viestiksi: Koko nimesi, ikä, purjehdus-/veneen hoito kokemus sekä ajankohta jolloin pääsisit paikalle. Mainitse myös oletko ollut Fareatalla ennen vai ei ja jos niin milloin! 🙂 (sekä muut tiedot jotka auttavat valitsemaan juuri Sinut🙂

Nähdään vesillä ja toivottavasti telakalla!

Hyvää Alkanutta Vuotta 2022!

Mennyt vuosi 2021 oli meidän osalta purjehduksen suhteen hyvin vaatimaton. Lomaa ei juurikaan ollut, ja kesä oli muutoinkin kiivas laivalla töissä, joten en pystynyt panostamaan purjehdusten järjestämiseen juurikaan.

Purjehdimme vaatimattomat vajaat 500 merimailia yhteensä 27 purjehduspäivän aikana. Mukana näillä reissuilla oli lähes 30 henkilöä. Asiakaspurjehdukset olivat pääosin viikonlopun mittaisia yhden yön purjehduksia Seiliin. Vuoden saareksi valikoituikin selvästi Seili ( @visitseili ), jonka majoitus- ja saunapalvelut vetävät tänäkin tulevana vuonna puoleensa. Toteutimme vajaat 10 asiakas/ koulutuspurjehdusta. Yli puolet varsinaisista purjehduksista purjehdittiinkin vain tutulla porukalla nauttien.

Vuodenvaihde 2020-2021 vaihtui merellä purjehtien. Varsinainen kausi 2021 kausi alkoi maalliskuussa teknisillä ongelmilla vuoden ensimmäisen testipurjehduksen alussa. Jouduimme jäämään satamaan odottamaan moottoriin uutta varaosaa: pakoputkisarjan hanhenkaula oli haljennut. Kovien pakkasten syytä, ehkä.

Vuoden ehdottomasti paras purjehdus oli myös vuoden viimeinen purjehdus. Se tehtiin marraskuussa tutulla porukalla vain viikko ennen varsinaisen jään kertymistä kotisatama-altaaseen. Pikkujoulu- ja Uuden Vuoden purjehdukset peruuntuivat jäiden aikaisen tulon myötä. Palasin vuoden aikana myös Purjelaivasäätiön riveihin vapaaehtoisena talkoolaisena kunnostaen mm. Vahinea Pansion telakalla, joka saatiinkin hyvin ja ajoissa kuntoon. Osa oppilaistanikin päätyi lopulta näihin talkoisiin pelastaen alusvastaavien päivän. 🙂

Uuden Vuoden Purjehdus 2021

Tervetuloa 2021 !

Vietämme vuoden vaihteen juhlaa purjehtien.

Nyt Sinä voit tulla mukaan Uuden Vuoden Purjehdukselle!

Aikataulu on seuraava:

Lähtö Turusta To 31.12. aamulla (lähtövalmistelut ja turvallisuuperehdytys veneellä klo 0800). Köydet irtoaa heti näiden jälkeen.

Purjehdus Seiliin, jossa juhla-ateria ja sauna klo 19-20. Ateriat valmistamme yhdessä (veneeltä tuttu kokki Keiju ei ole mukana tällä reissulla).

Saunan jälkeen purjehdus takaisin Turkuun. Keskiyön vaihdos ollen merellä. Pian tämän jälkeen saapuminen satamaan, jossa sauna mahdollisuus jälleen. Matkan kokonaisaika alle 24 h. Veneelle voi jäädä loppuyöksi eri hintaan sovittaessa (paikkoja rajoitetusti).

Valmistamme ruuat ja huolehdimme matkan aikana tarpeista (kahvit, teet ym) yhdessä. Veneeltä tuttu kokki Keiju ei ole mukana matkassa.

Käytännössä omakustanne hinta 45e/hlö (varausmaksuna etukäteen) sisältää saunat, ruuat ja purjehduksen.

Mukaan mahtuu 6 kokenutta/vähän kokenutta purjehtijaa. Tasovaatimus: osaat toimia purjeveneessä, tunnet joitakin perussolmuja ja ruoripinna ei ole aivan tuntematon käsite. Purjehduksella purjehditaan navigoiden maisemasta, myös pimeässä (ei plotteria).

Huom. Nämä purjehduksen paikat ovat henkilöstöpaikkoja, joilla aktiivinen ja omatoiminen osallistuminen purjehduksen eri tehtäviin on oleellista. Tehtäviin kuuluu mm. lähtövalmistelut (veden kanto/täyttö), purjeiden pakkaukset ja nostot, köysityöt (kannen pitäminen siistinä ylimääräisistä köysistä), ruuan valmistamiseen osallistuminen, merivahdin eri tehtävät (tähystäminen, navigointi, purjeiden säätö, ohjailu, jne) sekä pienimuotioinen loppusiivous. Lue ja hyväksy myös reissun yleiset ehdot ja ohjeet enne paikan varausta ->

Tämä purjehdus sopii erinomaisesti esimerkiksi viime kesän gastikoulutuksen käyneille!

Tämä on uniikki tilaisuus, jollaista ei ole joka vuosi mahdollista järjestää!

Kyselyt ja paikan tiedustelut suoraan Jasperille miel. whatsappiin +358-viis-nolla-neljä-kuus-ysi-0646.

ystävällisin terveisin,

Jasper

Talvi 2020/21 purjehdukset

Kiinnostaako veneessä asuminen? Entä talvella purjehtiminen?

Entä mitä minulla on niistä kerrottavana?

Kerron aiheista huomenna maanantaina 21.12.2020 Yle radio Turun haastattelussa paikallisuutisten lähetysten aikaan 08.30. Voit kuunnella lähetyksen Yle Areenasta (Yle radio Turku), tai tuunata Turun seudulla oman radiosi paikalliselle Yle radio Suomen kanavalle.

Toteutimme nyt joulukuussa kahden viikonlopun aikana menestyksekkäästi päivän pikkujoulupurjehduksia Airistolla (katso esim. tallennetut stoorit instagramistamme!) 😉 . On hyvin mahdollista, ettemme ole joulun ja uuden vuoden aikaan laiturissa myöskään juuri kiinni.

Järjestämme tilauksesta purjehduksia yksityisryhmille niin pitkälle kuin säätila (pakkaset) ja korona sen sallivat. Koe oma talvinen purjehdusretkesi täältä (tilaa oma päivä ryhmällesi, tai pidempi viikonlopun retki itsellesi ja kumppanillesi Doerzista)!

Tilaa viikonlopun mittainen talvipurjehdusretki saaristoon kumppanisi kanssa (tai päivän mittainen kokemus Airistolla ryhmällesi) tästä ->

~*~

ps. Liity viestilistoillemme tästä! ->

Niin saat tiedon tulevista tapahtumista ja purjehduksista kaikista nopeiten ja varmiten. Suurin osa reissuistamme on varattu näiden listojen kautta!

~*~