Määritelmät

Talkoolaiset ovat talkootyösopimuksen tehneitä vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka auttavat veneen kunnostamisessa ja huoltotöissä.

SY Fareata on purjealus, jota tämä sopimus koskee. Sopimus on talkoolaisen ja yksityishenkilön Jasper Armanto välinen.

Talkoolaisen edut ja velvoitteet

Talkoolaiset liittyvät Fareatan viestilistalle. Talkoolaiset sitoutuvat tekemään ennalta sovitun määrän töitä. Talkoolainen voi kuitenkin keskeyttää työn milloin tahansa niin halutessaan, mutta tällöin keskeytyy myös talkoostyöopimus. Talkoolaisilla on oltava omat suoja- ja haalarivarusteet likaisen työn varalta. Fareata tarjoaa kuitenkin välttämättömät PPE-välineet (personal protective equipment), joita ovat työhanskat, hengityssuojaimet, suojalasit ja kuulosuojaimet. Työkengät (turvakengät) ja haalarit / vast. työvarustus talkoolaisella on oltava omasta takaa (veneellä on lainaksi yhdet haalarit aktiiviselle talkoolaiselle, joka on useamman päivän peräkkäin mukana talkoissa). Talkoolaisella on oltava oma vapaa-ajan tapaturmavakuutus.

Talkoolaisille tarjotaan mahdollisuuksien mukaan kyyti telakalle / talkootyöpaikalle, jos siihen on tarvetta. Bussi- tai muita matkoja ei korvata. Vähintään 4 tuntia kestävästä talkootyöpäivästä talkoolaiselle tarjotaan ateria (lounas) ja pidemmästä työpäivästä lisäksi välipalaa.

Talkootyötuntien laskeminen

Talkootyötunnit lasketaan kokonaisina ja puolittaisina työtunteina ja merkitään ylös talkoorekisteriin. Ruokatuntia ei merkitä talkootyötunniksi. Myös ennen rekisterin olemassaoloa tehdyt talkootyötunnit on kirjattu ylös talkoorekisteriin.

Talkoorekisteriä ylläpitää Jasper Armanto ja talkoolaisena hyväksyt sopimuksen ja rekisterin tietosuojakäytännöt (linkki yllä).

Talkoolaisten purjehdusedut ja lahjakortit

Talkoolaisilla on etusija purjehduksille ilmoittautumisessa. Talkoolaisille järjestetään myös omia mahdollisuuksia purjehduksille, joista sovitaan talkoolaisten kanssa erikseen (esim. talvipurjehdus marraskuussa tai ilmainen / hinnaltaan alennettu seikkailupurjehdus saaristomerellä kesällä tai esim. keväinen Turku-Seili-Turku viikonloppupurjehdus).

Periaate on, että 2 talkoopäivää vastaa 1 ilmaista purjehduspäivää muutoin omakustanteisilla tai edullisilla purjehduksilla.

Yleensä purjehdus sisältää kaiken muun, paitsi matkat veneelle/kotiin. Hinta sisältää osan perusruoka-aineista, muttei kuitenkaan ruuan laittoa/ tarjoilua tai muita palveluita (ruoka laitetaan yhdessä). Purjehduksilla (esim. talviretki Seiliin keskellä marraskuuta) voi olla myös erillinen majoitus saaren vuokramökeissä, jolloin purjehdus ei sisällä tästä aiheutuvia kuluja, vaan ne ovat osallistujan / talkoolaisen maksettava itse. Tästä ja muista järjestelyistä mainitaan aina erikseen ennen ilmoittautumista purjehdukselle purjehduskutsussa.

Näillä purjehduksilla talkoolainen on aina myös oppilas / gasti ja siten aktiivinen osallistuja purjehduksella. Tähän sisältyy mm. yhteinen ruuanlaitto, siivous, tiskaus ja purjehdustehtäviin osallistuminen kannella. Omakustannehintaa on hyvin vaikea arvioida muutoin mitenkään absoluuttisesti tai edes suhteellisesti, koska purjehtimisen todelliset kustannukset tulevat esiin vasta hyvin pitkällä aikavälillä, ei muutamassa luonnonsatamassa vietetyssä yössä. Tämän takia omakustannehinta Fareatalla on aina isompi, kuin mitä se näennäisesti pelkkiä yksittäisen reissun suoria menoja tarkasteltuna olisi. Omakustannehinta voi reissusta riippuen olla mitä vain 40e-120e/ päivä, purjehduspäivän ”hinnan” ollessa 170e-400e/päivä. Arvio on summittainen, ja perustuu usean vuoden karkeisiin laskentoihin veneen käytöstä purjehtimiseen Saaristomerellä. Vuosittaiset purjehduspäivät ja purjehduksella kuljettu matka vaikuttavat arvioon suoraan.

Vaihtoehtoisesti talkoolaiset voivat vaihtaa edun lahjakorttiin seuraavasti. Lahjakortin avulla voit saada alennusta yksityisesti järjestettyyn purjehdukseen vaikka omalle perheellesi. Periaate on seuraava:

1. talkoopäivä (8h) = Perehdytys, mikäli kokemus purjehtimisesta rajattu tai henkilö on ensikertalainen Fareatalla
Perehdytyspäivän jälkeiset talkoopäivät (1 päivä vastaa 8 tuntia) = alennus kustakin päivästä 75e/purjehdus
Perehdytyspäivän jälkeen yhteensä 3 talkoopäivää (24h) = alennus kustakin 3 päivän jaksosta 250e/purjehdus

Lahjakortit myönnetään toistaiseksi voimassa olevina. Lahjakortit koskevat ensisijaisesti yksityisesti tilattuja purjehduksia. Lahjakorttien käyttöä on rajattu purjehduksesta riippuen mm. tiettyyn enimmäishintamäärään asti, jolloin osallistujalle voi jäädä kuluja lahjakortin alennuksen jälkeen reissusta jäljelle (esimerkiksi varaus- tai nimellinen paikan vahvistusmaksu). Toisin sanoen, purjehduksella voi olla minimihinta, joka osallistujan on lahjakortin suuruudesta huolimatta maksettava. Tällöin ylijäämä osuus lahjakortista jää luonnollisesti talteen seuraavaa käyttöä varten. Purjehdusten hinta on jälleen kerran tapauskohtainen.

Talkoiden aikataulu ja ilmoittautuminen

Talkoista ilmoitetaan Fareatan viestilistalla, facebookissa ja/tai instagramissa, tai niihin kutsutaan yksityisellä viestillä aiemmin mukana olleita. Talkoita järjestetään kausittain. Syys- ja keväthuollot ovat talkookausia, jolloin apua tarvitaan mm. purjeiden siirtämisissä ja pienemmissä tehtävissä. Telakointijaksot ovat isompia tarveaikoja talkoolaisille. Ilmoittautuminen talkoisiin tapahtuu talkookutsussa määritetyllä tavalla, ja Jasper pidättää oikeuden valita talkoolaiset tai olla ottamatta jotakin henkilöä talkoisiin.

Huomaa, että talkoolaisena annat aikaasi veneen kunnostamista ja ylläpitoa varten. Tämä on tärkeää, jotta vene pysyy turvallisena ja voin kehittää siitä yhä parempaa venettä pidempiä ja huimempia valtamerimatkoja varten. Talkoolaisena mahdollisuutesi myös näille matkoille kasvavat, koska isoilla matkoilla arvostan kaikista eniten hyvää asennetta ja veneestä saatuja tietoja ja taitoja myös kun veneessä tehdään parannuksia ja huoltoja. Tee parhaasi ja kysy jos et tiedä!