Venemessut 2024 – mitä jäi muistiin?

Venemessut, kuten messut yleensä, voivat olla olla sekä kiitos että kaameus. Kiitosta ne ovat silloin, kun löytää jotain hienoa ja uutta, saa uusia kontakteja ja parhaimmillaan ratkaisee jopa pitkään hautuneita hankintapulmia. Kaameaksi messut voivat kääntyä väentungoksen, liiallisten heräteostosten tai väsymyksen myötä. Vierailin itse Venemessuilla 2024 tavanomaista rauhallisempana päivänä, jolloin oli tilaa ja aikaa tutustua myyjiin ja tuotteisiin rauhassa ilman suuta väentungosta ympärillä.

Tässä muistioni Venemessuilta 2024:

Köydet – koysikauppa.fi

Messuilta olisi saanut usealta eri tarjoajalta köydet mukaan, tällä kertaa minut vakuutti  Jukka-Pekka Virosen köysikauppa.fi .

Tältä Pohjanmaalaiselta uutteralta yrittäjältä löytyy kaikki köydet niin ammatti- kuin huvivenepuolelle – valmiiksi tehtynä tai raakana metrimittana. Virosen ammattitaito ja -laajuus köysitöistä vakuutti näinkin syvässä päässä purjehtivan solmu- ja köysifanaatikon.

Kun seuraavaksi SY Fareata tarvitsee tarkkaan värimaailmaan suunnitellut nostimet, skuutit tai joustavat ”handy-elastic”, yli 10-tonnia kestävät kiinnitysköydet, tiedän kenelle soittaa.

Cablz aurinkolasiremmit – cablz.com/

Suosittelen purjehdusoppilailleni jatkuvasti käyttämään aurinko- ja silmälaseissa turvanarua lasien takana, sillä mereen hukatut lasit ovat ikävä ja kallis menetys – ja näitä menetyksiä sattuu aika ajoin. Turvanarut lasien takana ovat tae arvokkaiden lasien pysymisestä päässä tilanteessa kuin tilanteessa – enkä toistaiseksi eläessäni ole kokeillut yhtä huomaamatonta, mukavaa ja helppokäyttöistä remmiä kuin englantilaisen (ikonisen purjehduskansan) Cablzin valmistamat siimanohuet säädettävät teräslankaremmit. Kaiken varalta hurjimmille seikkailuille remmeihin saa kirkkaan kellukeen ja onpa remmejäkin laaja värivalikoima tarjolla – ei muuta kuin valitsemaan omat!

Saunacube telttasauna saunaksi tai mökiksi – rennosti.com/

Jos saisin nyt aution saaren ja sinne pitäisi muuttaa saman tien asumaan, ei olisi kahta kysymystäkään ettenkö pärjäisi ja saisi lämmintä majaa – ja saunaa! – pystyyn muutamassa minuutissa.

Saunacuben tukevan telttasaunan saa lämpimäksi niin puukiukaalla kuin teltan ulkopuolella pöhöttävällä lämpöä puhaltavalla dieselkamiinalla – joka on muuten nopea tapa pitää teltassa lämpö kovillakin pakkasilla, jos keskellä kiehuva kiuas osoittautuu hankalaksi majoituskäytössä.

Telttaa on ainakin kahta kokoa. Isompaan mahtuu valmistajan mukaan reilu parikymmentä saunojaa, ja tilan saa jaettua kahteen osaan, jolloin toista osaa voi pitää vaikka pukuhuoneena tai majoitustilana. Pienempi on taas on… no, puolet isommasta. Näin luksusta, monikäyttöistä ja laadukasta telttasaunaa olen etsinyt kauan. Parasta näissä ”asuttavissa” saunateltoissa on sekä keveys että kestävyys: kaksi 15 kilon säkkiä on helppo kantaa leiriin ja pystytys onnistuu muutamassa minuutissa. Kun pakettiin ostaa vielä keskisalon, pysyy teltta pystyssä pidempään jopa lumipainon alla.

Kiuas ei tarvitse toimiakseen kiviä, joten erämaan saunailut eivät jää siitäkään kiinni. Toki kiville on kiukaassa oma aitauksensa. Pakettiin saa erikseen mukaan taitettavat penkit ja majoitusta varten löytyy retkisänkyjä. Mikään ei voisi olla paremmin. Enää puuttuu vain se oma saari – anyone?

Teltta-vessa / -suihku / pilkkijän maja

Linkki kolmannen myyjän sivulle

Tämä toinen teltta-löytö sopii moneksi: onko siinä pilkkijän suoja, metsästäjän kytisteltta, yksityisyyttä tarjoava maastovessa/-suihku leiriin vai sittenkin vaihtovaatekoppi rannalle? Sitä ei myyjäkään osannut sanoa, sillä niin moneksi ovat katsojat tätä hupaisaa ja monikäyttöistä telttaa arvioineet. Tämä hassu löytö oli Eräkontion osastolla, mutta valitettavasti vain pukukoppina. He eivät olleet osanneet odottaa vaihtokoppinsa suurta kysyntää, eikä heillä juuri tällä hetkellä ole kyseistä mallia myynnissä, mutta ensi kierrokselle he lupasivat näitä tilata valikoimaansa runsain määrin.

Karttakeskus – karttakauppa.fi/

Täältä saa kartat ja oppaat niin kotimaahan kuin satunnaisiin kohteisiin ulkomaille. Myös pieni valikoima veneilijää ja kalastajaa kiinnostavaa kirjallisuutta. PS. Tallinaan mentäessä tarvitsen Viron karttasarjasta numeron 1. Tätä tietoa voi olla hankala hakea myyjän sivuilta, ellei tunne Viron rannikkoa kovin hyvin.

Mepratuote Oy – mepratuote.fi/

Tekninen osasto ja jäi tälläkertaa (harmikseni) tutkimatta sen tarkemmin, sillä aika ei kaikkeen yhden päivän aikana riittänyt. Jos mitä tahansa kuitenkin potkureista pumppuihin tai akselistosta putkistoihin ja venttiileihin tarvitsee, voi Mepratuotteen valikoimaan luottaa melkoisen pitkälle. Itsellänikin on muutama tarve huoltolistalla, jotka lähtevät pian Mepratuotteelle tilaukseen – juurikin sekä automaattikytkimellä varustettu pilssipumppu kuin varapotkurikin.

URSUIT Gemino Navigator Gore-Tex varuste.net

On selvää, että off-season keleillä perinteinen purjehdusasu ei takaa sellaista henkilökohtaista suojaa, mitä kuivapuku pystyy tarjoamaan. Kuivapukujakin on monenlaista: löytyy pelastuspukumallista ”teletappiasua” sekä aktiivisempaan toimintaan tarkoitettuja pukuja. Ursuitin pisteeltä löysin juuri etsimääni tarkoitukseen räätälöidyn täydellisen mallin: Ursuitin Gemino Navigatorin. Hinta pyörii jälleenmyyjillä alle kahden tonnin, mikä alkaa tarkemmin ajateltuna kuulostaa vähintäänkin kohtuulliselta henkivakuutukselta, jos pahin talvisella merellä sattuisi itselle käymään. Sovittaessa totesin kooksi pykälän isomman, jottei housujen lahkeet rajoita jalkojen liikkuvuutta. Ja mikä parasta: tähän malliin saa polvisuojat! Juuri polvisuoja-ominaisuutta olen jäänyt kaipaamaan useissa perinteisissä purjehdushousuissa. Paitsi teräsveneeni karhea kansi rikkoo polvet, myös aika nopeasti housujen kankaan ilman pehmustetta tai suojaa välissä. 

Tämä malli nousi korkealle kärkeen hankintalistalle!

Vinkit messuille ensivuoteen

Näin se vain on, että viikonloppu on kiireinen ja ruuhkaista aikaa messuilla. Nyt kävin siellä ensimmäisen viikon sunnuntaina, eikä ollut liian täyttä. Lauantaina en kuitenkaan missään nimessä menisi, ellei jokin pakottava ohjelmanumero sitä vaatisi. On huomattavasti mukavampaa jutella myyjien kanssa ja tutustua tuotteisiin rauhassa, kun takana ei ole valtavaa ihmisjoukkoa pyrkimässä kukin varastamaan etuoikeutetusti myyjän huomion. Mikäli vapaat vaan sallii, kannattaa harkita pistäytymistä paikalla jopa arkena.

Mukavuutta lisää kevyt vaatetus sisäkenkineen, oma kestokassi ja jonkinlainen ajatus budjetista tai lista siitä, mitä messuilta ylipäätänsä hakee. Messut ovat hyvä tilaisuus tutustua tuotteisiin ja myyjiin sekä sovittaa ja lähteä kerralla hakemaan vähän erikoisempiakin tavaroita – tai ihan vain konsultaatiota tulevien hankintojen varalle. Tilaa kannattaa ehdottomasti jättää myös löydöille ja spontaaneille ostoksille, sillä messut ovat oiva mahdollisuus hankkia tuotteita, joiden tilaaminen voisi olla hankalaa tai jotka maksavat muutoin vain enemmän kuin messuilla.

Antoisin terveisin,

Jasper Armanto

Jätä kommentti