Solmuista

Tällä sivustolla esitetyt kolme perussolmua, koilaaminen, purjeiden sitomisen solmut sekä kiinnitys- ja knaapisolmut tulee jokaisen gastin hallita.

Solmut tulee osata erilaisissa tilanteissa ja erilaisiin köysiin tehtynä aina yhtä varmasti ja nopeasti.

Solmuja soveltaessa on seuraavien periaatteiden täytyttävä: Solmun on oltava

  1. nopea sitoa,
  2. sen täytyy pitää varmasti ja lujasti,
  3. se täytyy saada nopeasti ja varmasti aina auki (solmu ei saa jumiutua kiinni).
  4. Solmu ei saa heikentää merkittävästi köyden murtolujutta tai kuluttaa köyttä muuten esim hankaamalla.

    Nämä ominaisuudet täyttävä solmu on hyvä solmu.

Jokaista solmua voi parantaa. Tässä esitetyt solmut ovat perussolmuja ja ominaisuuksiltaan heikohkoja. Fareatalla opit ajan myötä, miten näitä solmuja voi soveltaa mihin tahansa tarpeisiin.

Kolme perussolmua

Lataa Kolmen Perussolmun tulostettava pdf tästä ->

Opetusvideot:

Kahdeksikko (Figure 8)

Kahdeksikko on köyden päähän tehtävä päätesolmu. se on oltava pääsääntöisesti jokaisen takilassa eli mastossa ja purjeissa kiinni olevan köyden päässä. Se estää köyttä pujahtamasta maston sisään tai blokin läpi. Tuplana tehnynä siitä saa varman kiinteän silmukan.

Tee: vie köysi itsensä päältä, ali, viimeisenä läpi silmukasta kuten umpisolmussa.

Yllä: KAHDEKSIKKO – FIGURE EIGTH KNOT

Siansorkka (Clove Hitch)

Siansorkalla voidaan köysi sitoa vaaka- tai pystytolppaan suhteellisen luotettavasti. Sitä käytetään mm. lepuuttajien eli fendareiden sitomiseen kaiteeseen kiinni. Nykivässä vedossa tämä solmu voi jumiutua, sekä tietyissä köysilaaduissa luistaa auki. Tätä varten varmista solmu esimerkiksi puolisorkalla itsensä ympäri. Jumittumisen ehkäisemistä varten tee yksi ylimääräinen kierros tolppaan ennen solmua, ja solmun viimeisen vaiheen voi tehdä vetosolmuna.

SIANSORKKA – CLOVE HITCH

Paalusolmu (Bow line)

Paalusolmu tunnetaan solmujen kuninkaana. Sitä käytetään mm. jalusköyden (skuutin) sitomisessa purjeen jaluskulmaan. Paalusolmu on luotettava kiinteä silmukka, mutta se heikentää köyden murtolujuutta noin 40 %:iin, eikä sitä saa vedossa ollessa auki. Tätä varten en suosi solmun käyttämistä veneen kiinnitysköytenä, koska hätätilanteessa sitä ei välttämättä saa irroitettua, ainakaan kovin nopeasti. Solmu voi myös jumiutua kiinni. Jumiutuneenkin paalusolmun saa auki taittamalla ”niskat nurin”, kunhan köydessä ei ole veto päällä. Paalusolmun tekeminen onnistuu videolla näkyvien vihjeiden avulla.

PAALUSOLMU – BOW LINE KNOT

Koilaaminen (Coiling)

Purjeiden nostinköydet ja muut pitkät köydet on säilytettävä veneessä siististi ja aina käyttövalmiina. Se onnistuu koilaamalla köydet oheisen ohjeen mukaan. Koili sidotaan lopuksi siansorkalla kaiteeseen.

KOILAAMINEN – COILING

Knaapisolmu (Cleat hitch)

Knaapisolmulla sidotaan purjeen nostin (falli) maston juurella, varmistetaan vinssin köysi lukolle tai kiinnitetään vene laituriin (kiinnityssolmuna käyttäessä kierroksia vedetään knaapille enemmän ennen viimeistä ”lukkoa”).

KNAAPISOLMU – CLEAT HITCH

Purjeiden sitominen

Lataa PDF tästä linkistä –>

Yllä: Purjeiden sitomisen solmut

Soveltavia solmuja ja lähteitä

Porvoolainen kiinnityssolmu (Lighterman’s hitch) – tämä solmu soveltuu erinomaisesti veneiden sekä pienten alusten kiinnittämiseen yhteen pollariin. Se pitää yhtä varmasti kuin knaapisolmu, ja sen saa auki yhtä nopeasti aina myös kovassa vedossa.

Kalastajan solmu (Fisherman’s bend) – varma solmu kahden köyden yhdistämiseen jota käytetään myös kiipeilyssä. Ei avaudu itsestään ja on helppo oppia.

Apinanyrkki ohje FINMonkey fist ENG

Animatedknots.com esittää lisää monia hyödyllisiä solmuja.

Gastikoulutus

Koulutuksen pääsivu (jäsenille)

Seuraava oppitunti (SANASTO) —-> (jäsenille)