Hei hoi!

IMG_2588.JPG

Vaatetukseen purjehdukselle lähtiessä kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Yhtäaikaa vetimien tulisi

  • Olla kevyitä ja lämpimiä
  • Pitää suoja niin hyytävässä tuulessa kuin auringon paahtavassa helteessä
  • Pitää kuivana roiskeilta ja merivedeltä
  • Olla helposti puettavia sekä
  • mahtua vielä matkalaukkuusi

Merillä on talvi kesälläkin – ainakin vaatetuksen suhteen näin on hyvä varautua!

Vaatetuksen tärkeimmät ominaisuudet

On tietysti aivan eri asia puhua vaatetuksesta Atlantille kuin Suomen suojasalle saaristolle. Tämän sivuston tarkoitus on kiteyttää sinulle, mitä varustaa vaatteeksi, kun tulet purjehtimaan kanssamme saarisoon kesällä tai off-season (linkki tulosssa).

Päällysvaatteiden tärkeimmät ominaisuudet saaristossa ovat tuulenpitävyys, roiskesuoja ja hengittävyys. Sadevaatteita meillä on muutama, joten on hyvä jos omat on toistaiseksi mukana pidemmillä matkoilla. Jos sinulla on oma purjehduspuku / takki, se on valttia säällä kuin säällä.

Huom! Pncho-mallinen sadeviitta on kehno purjehtiessa. Sen avulla on vaikea työskennellä ja se sotkeutuu helposti köysien väliin. Maissa se tosin on oivallisen kevyt, mutta älä laske viitan varaan kansitöitä.

Takissa kannattaa kiinnittää huomiota hyvään huppuun, kaulukseen, helmaan ja hihansuihin. Niistä ei saa päästä viima läpi eikä huppu saa olla tiellä tai lentää tuulen mukana päästä.

IMG_1539
Hyvät hihansuut, kaulukset ja kiristettävät helmat ovat päällysvaatteiden kenties tärkeimmät ominaisuudet heti istuvuuden ja materiaalin jälkeen. Kuvassa esimerkillinen sadetakin hiha, jollaiseen en ole toiste törmännyt.

Luonnonkuituvilla pitää lämpöä parhaiten ja lämmittää märkänäkin. Lisäksi se on ihana ihoa vasten, joten se sopii hyvin esimerkiksi alusvaatteeksi. Merillä on parempi olla villakalsarit mukana vaikkei niitä tarvitsisi. Pue mummon vanha villapaita sen sijaan jo laiturilla yllesi;D Tuuli on usein paljon kovempi merellä kuin mantereella – ja se tuntuu varsinkin jos vene luovii tuulta vastaan.

Miksi vaatetus on niin tärkeä?

Ollessaan purjehduksella ei voi täysin nauttia olostaan jos kädet, jalat, pää tai vartalo palelee tai kostuu inhottavasti. Lisäksi se heikentää toiminta- ja arviointikykyä, mikä on vaarallista liikenteessä ja meriympäristössä. Pukeudu siis oman turvallisuutesi että nautintosi tähden.

Sukat ja hatut

Ota mukaan:

  • Useat kerrokset villasukkia ja lämpösukkia! Puhuvat puolestaan.
  • Hattuja sekä helteelle että kylmän viiman peitteeksi (käytännössä vaikka hellehattu, talvipipo ja muutama puff-huivi sekä päähän että kaulalle)
  • Hyvä kaulahuivi pelastaa monta tilannetta ja kurkkukipeyttä
  • UV-kategorisoidut aurinkolasit (väh. luokka 3) suojaa silmäsi – talvellakin!

Meillä ei toistaiseksi ole purjehduspukuja koko miehistölle:/ Osallistumisesi purjehduksen matkakustannuksiin tukevat meitä sen sijaan hankkimaan varustuksia miehistölle (Miehistölle Kamppeet -kampanja).

Varustaudu siis tuulelta pitävin alusasu- ja lämpökerroksin.

Hanskat

IMG_0312.JPG

Hanskat suojaavat käsiä hankaumilta ja kulumiselta köysiä käsitellessä ja antavat pitoa. Jos meinaat purjehtia enemmän, suosittelemme omien purjehansikkaiden hankkimista (10 – 30 e investointi meriliikkeistä kuten Nautikulma Turussa (läntinen pitkäkatu 33) tai Meredin (kalliimpi). Itse suosittelen ”umpimallisia”, joiden kanssa on lämmin mennä vielä myöhään syksylläkin / aikaiseen keväällä.

IMG_0313.JPG

Riittävä kasa erilaisia hanskoja lämpökerroksineen on Miehistön kamppeet -kampanjan tärkeimpiä ja ensimmäisiä osuuksia miehistön varustehankinnoissa, ja tähän saatiinkin suurta tukea 20.5.2017 järjestetyllä ravintolapäivän tuotoilla veneellä.

Näistä haaveilemme talvikeleille:

http://www.apsltd.com/gill-neoprene-winter-glove-40260.html

http://www.apsltd.com/atlas-warm-gloves-w-removable-liner-3.html

~*~