Hei hoi!

Vaatetukseen purjehdukselle lähtiessä tulee kiinnittää huomiota. Yhtäaikaa vetimien tulisi
 • Olla kevyitä ja lämpimiä
 • Pitää suoja niin hyytävässä tuulessa kuin auringon paahtavassa helteessä
 • Pitää kuivana roiskeilta ja merivedeltä
 • Olla helposti puettavia sekä
 • mahtua vielä matkalaukkuusi

Merillä on talvi kesälläkin – ainakin vaatetuksen suhteen näin on hyvä varautua!

Vaatetuksen tärkeimmät ominaisuudet

On tietysti aivan eri asia puhua vaatetuksesta kuuden viikon pohjois-Atlantille kuin Suomen suojaisalle viikonlopun saaristomatkalle. Tämän sivuston tarkoitus on kiteyttää sinulle, mitä varustaa vaatteeksi, kun tulet purjehtimaan kanssamme saarisoon kesällä (Off-season aika vaatii muutaman lisähuomion, katso tänne kun lähdet merelle varhain keväällä, myöhään syksyllä tai pimeän talven aikana).

Päällysvaatteiden tärkeimmät ominaisuudet saaristossa ovat tuulenpitävyys, roiskesuoja ja hengittävyys. Lisäominaisuutena voi olla jonkinlainen sateen tai vedenpitävyys; avomerellä (off-shore) ja oikeilla purjehdusvarusteilla vedenpitävyyden merkitys kasvaa oleellisesti (mm. teipatut tai hitsatut saumat, jolloin vesi ei pääse iholle edes kun vettä tulee niskaan oikeasti kuin ämpäristä kaataen…)

Sadevaatteita meillä on muutama lainaksi, mutta on hyvä jos omat asusteet pitää vettä myös. Jos sinulla on oma purjehduspuku / takki, se on valttia säällä kuin säällä.

Huom! Pncho-mallinen sadeviitta on kehno purjehtiessa. Sen avulla on vaikea työskennellä ja se sotkeutuu helposti köysien väliin. Maissa se tosin on oivallisen kevyt, mutta älä laske viitan varaan kansitöitä.

Takissa kannattaa kiinnittää huomiota hyvään huppuun, kaulukseen, helmaan ja hihansuihin. Niistä ei saa päästä viima läpi eikä huppu saa olla tiellä tai lentää tuulen mukana päästä.

IMG_1539
Hyvät hihansuut, kaulukset ja kiristettävät helmat ovat päällysvaatteiden kenties tärkeimmät ominaisuudet heti istuvuuden ja materiaalin jälkeen. Kuvassa esimerkillinen sadetakin hiha, jollaiseen en ole toiste törmännyt.

Merinovilla pitää lämpöä parhaiten ja lämmittää märkänäkin. Lisäksi se on ihana ihoa vasten, joten se sopii erinomaisesti alusvaatteeksi alimmaksi kerrokseksi. Merellä on parempi olla villakalsarit mukana vaikkei niitä tarvitsisi. Pue mummon vanha villapaita sen sijaan jo laiturilla yllesi;D Tuuli on usein paljon kovempi merellä kuin mantereella – ja se tuntuu vielä enemmän jos vene luovii tuulta vastaan. Sen sijaan puuvilla ei toimi niin hyvin alusvaatteena.

Miksi vaatetus on niin tärkeä?

Ollessaan purjehduksella ei voi täysin nauttia olostaan jos kädet, jalat, pää tai vartalo palelee tai kostuu inhottavasti. Se heikentää toiminta- ja arviointikykyä, mikä on vaarallista liikenteessä kuten myös meriympäristössä. Opettele pukeutumaan oikein siis oman turvallisuutesi että nautintosi tähden.

Sukat, hatut, huivit ja vinkit

Ota mukaan:

 • Useat kerrokset villasukkia ja lämpösukkia! Puhuvat puolestaan, varsinkin koleina iltoina.
 • Hattuja sekä helteelle että kylmän viiman peitteeksi (käytännössä vaikka hellehattu, talvipipo ja muutama puff-huivi sekä päähän että kaulalle)
 • Hyvä kaulahuivi pelastaa monta tilannetta ja mahdollista kurkkukipeyttä
 • UV-kategorisoidut aurinkolasit (väh. luokka 3) suojaa silmäsi – talvellakin!
 • Off-season aikana valttia ovat myös lumilautailu- tai laskettelulasit!
 • Kerrospukeutuminen toimii tilanteessa kuin tilanteessa! Lue vinkit myös tästä tai tästä!

Meillä ei toistaiseksi ole purjehduspukuja koko miehistölle. Purjehduksen tuilla ja tuotoilla keräämillämme varoilla varustamme veneettä henkilöstölle ja vieraille tältäkin osin.

Varustaudu siis tuulelta pitävästi kuorikerroksin, joita pohjustaa alusasu- ja lämpökerrokset.

Hanskat

IMG_0312.JPG

Hanskat suojaavat käsiä hankaumilta ja kulumiselta köysiä käsitellessä ja antavat pitoa. Jos meinaat purjehtia enemmän, suosittelemme omien purjehansikkaiden hankkimista (10 – 30 e investointi meriliikkeistä kuten Nautikulma Turussa/Kaarinassa. Itse suosittelen ”umpimallisia”, joiden kanssa on lämmin mennä vielä myöhään syksylläkin / aikaiseen keväällä, eivätkä sormenpäät ole alttiit kulumiselle.

IMG_0313.JPG

Off-season aikaan tuo myös omat ohuet villakäsineet (tai parikin paria), jotka mahtuvat purjehduskäsineiden alle! Veneilyliike Nautikulma on lahjoittanut meille hyvän kasan purjehdushanskoja vieraiden käyttöön, joten suosittelemme hankkimaan purjehduskäsineet sieltä.

~*~